Начало arrow Новини arrow Безплатен интернет за европейците  
Безплатен интернет за европейците Печат
31 май 2017
 1Европейската комисия иска да насърчи безплатния достъп до безжичен интернет (Wi-Fi) за граждани и посетители на обществени места, като паркове, градинки, обществени сгради, библиотеки, здравни центрове и музеи навсякъде в Европа чрез WiFi4EU.

Първоначалният бюджет на схемата WiFi4EU е 120 млн. евро за периода 2017 - 2019 г. Чрез WiFi4EU ще се подпомогне инсталирането на съвременно Wi-Fi оборудване на оживени обществени места.

Полза ще имат всички европейци

Схемата WiFi4EU ще бъде финансирана по балансиран от географска гледна точка начин, така че от високоскоростната връзка да могат да се възползват жители и посетители на хиляди местни общности в целия ЕС.
- поне 6000 до 8000 местни общности
- до 40 -50 млн. свързвания на ден

1-3Институции с обществена мисия
Схемата WiFi4EU ще бъде достъпна за институции с обществена мисия - най-често местни общини, библиотеки, здравни центрове и др. Чрез нея ще бъдат финансирани разходите за оборудване и инсталиране (точки за интернет достъп), докато съответната местна институция плаща за свързването (абонамент за интернет) и поддържането на оборудването в добро състояние.
Местните органи ще бъдат насърчавани да разработват и популяризират свои собствени цифрови услуги в области като електронно управление, електронно здравеопазване и електронен туризъм.

Как се кандидатства за WiFi4EU?
Схемата WiFi4EU ще бъде реализирана чрез опростени и небюрократични процедури, като онлайн заявления, плащания с ваучери и облекчени изисквания за мониторинг.
След одобряването на схемата WiFi4EU от Европейския парламент и Съвета на министрите (очаква се това да стане през 2017 г.), ще бъде публикувана първата покана за проекти. Подборът ще се извършва по реда на постъпване. Проектите, кандидатстващи по схемата, трябва да предлагат да се оборудват места, в които не съществува публично или частно предлагане на Wi-Fi с подобни характеристики.

Информационен документ за WiFi4EU


Източник: Представителство на ЕК
1
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside