Начало arrow Архив на новините arrow Юли 2016 arrow Швеция е иновационен лидер в ЕС  
EUROPE DIRECT
Начало
Европейски избори
Новини
Събития
Текущи покани
Програми
Услуги на центъра
Въпроси
Контакт
Библиотека
Фотогалерия
Архив на новините
Видео
Аудио
Мисия възможна!
План "Юнкер"
Обща информация Обща информация
Новини
Медии
Инф. материали
Полезни връзки
Анкета
Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение! Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение!
Последни новини
Партньори
ГТТП - Приемна структура ГТТП - Приемна структура
Дарик Радио Габрово - медиен партньор Дарик Радио Габрово - медиен партньор
Вестник Вестник "100 Вести" - медиен партньор
GDPR
Декларацията за поверителност на личните данни на ГТТП
Швеция е иновационен лидер в ЕС Печат
23 юли 2016
2Комисията публикува резултатите от сравнителния анализ на европейските иновации, регионалния сравнителен анализ на иновациите и Инобарометър за 2016 г.

Основни констатации от трите доклада:
- Швеция отново е на първо място в областта на иновациите в ЕС. След нея се нареждат Дания, Финландия, Германия и Нидерландия.
- Списък на водещите държави в ЕС в отделни области, свързани с иновациите: Швеция - човешки ресурси и качество на изследователската дейност в университетите; Финландия -финансова уредба; Германия - частни инвестиции в областта на иновациите; Белгия - мрежи за иновации и сътрудничество; Ирландия - иновации в малките и средните предприятия.
- С най-бързи темпове в областта на иновациите се развиват Латвия, Малта, Литва, Нидерландия и Обединеното кралство.
- Регионални иновационни центрове има и в държави с умерени постижения в областта на иновациите: Пиемонт и Фриули-Венеция Джулия в Италия, Баската автономна област в Испания и Братиславски край в Словакия.

Основният фактор за водещи позиции в областта на иновациите е да се създаде балансирана система за развитие на иновациите, която съчетава в подходяща степен публични и частни инвестиции, конструктивни партньорства за иновации между предприятията и академичните среди, солидна основа в образованието и отлични научни достижения. Иновациите трябва да имат икономическо изражение - продажби и износ на иновативни продукти, както и участие в заетостта.
- Специализацията в главни базови технологии (ГБТ), особено авангардни материали, промишлени биотехнологии, фотоника и усъвършенствани производствени технологии, е фактор за по-добри резултати в областта на иновациите на регионално равнище.
- Очакванията са през следващите две години ЕС да постигне още по-добри резултати в областта на иновациите. През следващата година повечето дружества смятат да заделят за иновации същите или още по-големи средства. Предприятията в Румъния, Малта и Ирландия са най-склонни догодина да инвестират повече за иновации.

Контекст

Сравнителният анализ на европейските иновации се изготвя ежегодно и съпоставя ефективността на изследванията и иновациите в държавите от ЕС и избрани трети държави.
Регионалният сравнителен анализ на иновациите допълва сравнителния анализ за европейските иновации с оценка на резултатите по региони.
Инобарометърът показва последните тенденции и нагласи в иновационните дейности на предприятията в държавите от ЕС, в Швейцария и САЩ.

Източник:
Европейска комисия
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside