Начало arrow Архив на новините arrow Май 2016 arrow Задължително обозначаване на произхода на месото и млякото  
EUROPE DIRECT
Начало
Европейски избори
Новини
Събития
Текущи покани
Програми
Услуги на центъра
Въпроси
Контакт
Библиотека
Фотогалерия
Архив на новините
Видео
Аудио
Мисия възможна!
План "Юнкер"
Обща информация Обща информация
Новини
Медии
Инф. материали
Полезни връзки
Анкета
Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение! Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение!
Последни новини
Партньори
ГТТП - Приемна структура ГТТП - Приемна структура
Дарик Радио Габрово - медиен партньор Дарик Радио Габрово - медиен партньор
Вестник Вестник "100 Вести" - медиен партньор
GDPR
Декларацията за поверителност на личните данни на ГТТП
Задължително обозначаване на произхода на месото и млякото Печат
14 май 2016
3Обозначаването на страната на произход трябва да е задължително за месото и млякото, отново заявиха евродепутатите в незаконодателна резолюция гласувана на 12.05.2016 г.
 
Задължителното обозначаване ще подсили доверието на потребителите в хранителните продукти, като направи снабдителната верига по-прозрачна, казват те.
Етикети, посочващи страната или мястото на произход, трябва да станат задължителни за всички видове мляко за пиене, както и за млечни и месни продукти, казват евродепутатите. Те също така добавят, че Европейската комисия и държавите членки трябва да обмислят възможността за разширяване на обхвата на задължителното посочване на страната или мястото на произход, за да включва и други храни с една-единствена съставка или храните с една основна съставка. 
 
С цел европейските потребители да бъдат по-добре информирани, с оглед на скандала с конското месо и други случаи на измами с храни, както и за да се гарантира по-голяма степен на прозрачност по цялата верига за доставки на храна, обозначаването на произхода трябва да е задължително и за месото в преработените храни, се казва в текста, който беше приет с 422 гласа „за“, 159 „против“ и 68 „въздържал се“.

Евродепутатите посочват следните данни:
- 84% от гражданите на ЕС смятат за необходимо обозначаването на произхода на млякото (проучване на Евробарометър от 2013 г.);
- 88% смятат такова обозначаване за необходимо при месото (различно от говеждото, свинското, овчото, козешкото и пилешкото месо, които вече са покрити);
- над 90% смятат такова обозначаване за необходимо при преработените храни.
Те отбелязват, че в доклада на Комисията се посочва, че оперативните разходи за задължително етикетиране на страната на произход за видовете месо, попадащи в неговия обхват, ще бъдат относително ниски.

ЕП е гласувал няколко резолюции относно обозначаването на страната на произход. В тази от 11 февруари 2015 г. той призова комисията да представи законодателни предложения, които да направят задължително обозначаването на произхода на месото в преработените храни с цел по-голяма прозрачност на хранителната верига и по-добра информираност на европейските потребители.
Въпреки това, Комисията все още не го е направила, като посочва разходите на задължителното обозначаване за индустрията и като счита, че потребителите не биха били склонни да платят допълнителната цена.

Източник: Европейски парламент
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside