Начало arrow Архив на новините arrow Май 2016 arrow ЕП обсъжда осигуряването на равен достъп до продукти онлайн  
EUROPE DIRECT
Начало
Европейски избори
Новини
Събития
Текущи покани
Програми
Услуги на центъра
Въпроси
Контакт
Библиотека
Фотогалерия
Архив на новините
Видео
Аудио
Мисия възможна!
План "Юнкер"
Обща информация Обща информация
Новини
Медии
Инф. материали
Полезни връзки
Анкета
Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение! Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение!
Последни новини
Партньори
ГТТП - Приемна структура ГТТП - Приемна структура
Дарик Радио Габрово - медиен партньор Дарик Радио Габрово - медиен партньор
Вестник Вестник "100 Вести" - медиен партньор
GDPR
Декларацията за поверителност на личните данни на ГТТП
ЕП обсъжда осигуряването на равен достъп до продукти онлайн Печат
31 май 2016
1Европейският съюз иска да уеднакви правилата в електронната търговия в интерес на потребители и доставчици.

Макар Интернет да изглежда като мрежа без граници, стоките и услугите, които се продават в една страна, нерядко са недостъпни в друга. Разпокъсаността на дигиталния свят в обединена Европа пречи както на потребителите, така и на компаниите.
На 25 май Европейският парламент обсъди нови предложения на Комисията, които целят да ограничат необоснованото блокиране на услуги на географски принцип и да направят още една стъпка към желания общ цифров пазар в ЕС.
В пленарен дебат Комисията изложи идеите си за улесняване на електронната търговия в ЕС и за обновяване на регулациите в аудио-визуалната сфера. Депутатите като цяло приветстваха плановете.

Геоблокирането е практиката на някои продавачи или доставчици на услуги да ограничават достъпа до съдържание на потребители от други страни. През януари 2016 г. Парламентът заяви възраженията си спрямо това разделение на хората по географски принцип.
Предложенията, обявени от ЕК, се застъпват за равен достъп на всички до услуги, освен ако няма обективна причина за разграниченията. Някои сектори биха останали извън обхвата на общия принцип за равен достъп – например, транспортните услуги, финансовите услуги за крайни клиенти и аудио-визуалните услуги.
Продавачите също така не биха били задължени да предлагат доставки в целия ЕС.

Равни условия на конкуренция в аудиови-зуалните услуги
- Друго предложение на ЕК касае обновяване на правилата за аудио-визуалния сектор за гарантиране на равните условия на конкуренция между традиционните оператори и доставчиците на медийни услуги онлайн. Една от идеите е въвеждането на подобни правила за защита на малолетните от реклами в Youtube и други платформи за споделяне на видеоклипове, каквито съществуват за традиционните медии. Комисията също така подкрепя саморегулирането на онлайн платформите по отношение на правата на потребителите.

Други елементи от цялостната картина

В пакета от мерки, които бяха изложени от Комисията на 25 май, се включват и правила за доставките на колети и за потребителските правила в дигиталната сфера.

По-рано през 2016 г. и 2015 г. Комисията обяви някои предложения в рамките на стратегията си за единен цифров пазар. Те включват норми за правата на купувачите на цифрово съдържание, за дистанционната и онлайн продажба на стоки, за радио честотите и за гледането на филми онлайн в други страни.

До края на 2016 г. се очаква Комисията да представи още мерки в области като опростяване на правилата за ДДС, електронната сигурност и авторските права.

Източник: Европейски парламент
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside