Начало arrow Архив на новините arrow Май 2016 arrow Пролетна икономическа прогноза - 2016 г.  
EUROPE DIRECT
Начало
Европейски избори
Новини
Събития
Текущи покани
Програми
Услуги на центъра
Въпроси
Контакт
Библиотека
Фотогалерия
Архив на новините
Видео
Аудио
Мисия възможна!
План "Юнкер"
Обща информация Обща информация
Новини
Медии
Инф. материали
Полезни връзки
Анкета
Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение! Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение!
Последни новини
Партньори
ГТТП - Приемна структура ГТТП - Приемна структура
Дарик Радио Габрово - медиен партньор Дарик Радио Габрово - медиен партньор
Вестник Вестник "100 Вести" - медиен партньор
GDPR
Декларацията за поверителност на личните данни на ГТТП
Пролетна икономическа прогноза - 2016 г. Печат
14 май 2016
1Пролетната прогноза на ЕК потвърждава тенденцията на възстановяване на европейската икономика. Комисията прогнозира растеж от 1,6% в еврозоната и 1,8% в ЕС през 2016 г.

Със забавянето на оборотите при някои ключови търговски партньори и отшумяването на благоприятните за европейската икономика фактори се очаква икономическият растеж в Европа да остане умерен. В резултат на това БВП в еврозоната ще продължи според прогнозите да нараства с умерени темпове през периода 2015-2017 г. В своята пролетна прогноза Комисията очаква растеж на БВП в еврозоната от 1,6% през 2016 г. и 1,8% през 2017 г., при 1,7% през 2015 г.
Растежът на БВП в ЕС се очаква да намалее от 2,0% през миналата година на 1,8% през 2016 г. и да се покачи леко до 1,9% през 2017 г.
1


При всички държави членки се очаква икономически растеж до 2017 г. - Очакванията са за нарастване или запазване на нивото на икономическия растеж в повечето държави членки през прогнозния период. Икономиките на всички държави членки се очаква да отбележат растеж през следващата година, но той ще остане неравномерен в ЕС.
Подобрението на показателите на пазара на труда ще продължи и занапред - Очаква се ситуацията на пазара на труда да продължи да се подобрява с умерени темпове, като закъсняла реакция на по-благоприятните циклични условия и вследствие на ограничения ръст на заплатите. Въведените през последните години реформи на пазара на труда и бюджетни мерки в някои държави членки също се отразяват положително на нетния брой нови работни места. Макар и да не се очаква в близко бъдеще преодоляване на различията на пазара на труда, безработицата в еврозоната се очаква да спадне до 10,3% през
2016 г. и до 9,9% през 2017 г., в сравнение с 10,9% през 2015 г. В ЕС като цяло се очаква безработицата да спадне от 9,4 % през 2015 г. на 8,9 % през 2016 г. и на 8,5 % през 2017 г.
Фискалната политика остава благоприятна; перспективите за бюджета се подобряват - Кумулативният дефицит по консолидирания държавен бюджет както в еврозоната, така и в ЕС се очаква да продължи да се понижава през тази и следващата година в условията на икономически растеж и ниски лихвени проценти.
Инфлацията продължава да се ръководи от цените на енергоносителите - Цените на нефта спаднаха отново в началото на 2016 г., което стана причина инфлацията да премине в отрицателни стойности. Очакванията са тя да остане близо до нулева в краткосрочен план, тъй като цените на енергията са по-ниски, отколкото преди една година. Инфлацията се очаква да нарасне по-чувствително през втората половина на тази година.
Слабо вероятен глобален растеж - През 2016 г. растежът извън ЕС отбеляза вероятно своите най-ниски темпове от 2009 г. насам (3,2% през 2015 г.) вследствие забавянето на нововъзникващите пазари. Перспективите за растежа на БВП на глобално равнище бяха допълнително влошени от по-слабите темпове на развитите икономики, а очакванията за умерено нарастване са белязани от висока степен на несигурност. Световната икономика се очаква да нарасне с 3,1 % през 2016 г. и с 3,4 % през 2017 г.
Европейската икономическа прогноза е съпътствана от значителни рискове - Сред външните фактори, които представляват риск, е вероятният по-нисък растеж на нововъзникващите пазари, особено Китай, което може да засегне повече страни или да се окаже по-лошо от очакваното. Несигурността във връзка с геополитическото напрежение продължава да е висока и може да засегне европейските икономики по-силно от очакваното.

Източник: Европейска комисия
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside