Начало arrow Архив на новините arrow Ноември 2015 arrow Предложения за промени в изборното законодателство на ЕС  
EUROPE DIRECT
Начало
Европейски избори
Новини
Събития
Текущи покани
Програми
Услуги на центъра
Въпроси
Контакт
Библиотека
Фотогалерия
Архив на новините
Видео
Аудио
Мисия възможна!
План "Юнкер"
Обща информация Обща информация
Новини
Медии
Инф. материали
Полезни връзки
Анкета
Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение! Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение!
Последни новини
Партньори
ГТТП - Приемна структура ГТТП - Приемна структура
Дарик Радио Габрово - медиен партньор Дарик Радио Габрово - медиен партньор
Вестник Вестник "100 Вести" - медиен партньор
GDPR
Декларацията за поверителност на личните данни на ГТТП
Предложения за промени в изборното законодателство на ЕС Печат
13 ноември 2015
2В изборите за ЕП ще се участва с официално одобрени водещи кандидати за председател на Комисията.

Това се казва в официално предложение на Парламента за промяна в изборното законодателство на ЕС. Тези кандидати ще трябва да участват в изборите за ЕП и да бъдат официално номинирани до 12 седмици преди вота. Всички граждани на ЕС, живеещи в чужбина, трябва да могат да гласуват онлайн или по пощата.

След дебата, проведен на 27 октомври, Парламентът одобри предложение за реформиране на Акта за избиране на представители в ЕП от 1976 г. с 315 гласа „за“, 234 „против“ и 55 „въздържал се“. Действащите в момента национални правила са доста разнообразни, което според ЕП е в противоречие с понятието за европейско гражданство.

Парламентът гласува за краен срок за установяване на списъците с кандидати от 12 седмици преди изборите. За големите страни членки на ЕС Парламентът предлага прилагането на задължителни прагове от 3 до 5%. В сравнение с настоящата система, това би означавало, че Испания и Германия ще трябва да въведат прагове.

Правото на глас в чужбина

Всички граждани на ЕС, живеещи в чужбина, трябва да могат да гласуват в европейските избори. Според ЕП това може да се постигне чрез предоставянето на системи за електронно, онлайн или пощенско гласуване.
На последните европейски избори през 2014 г. четири страни членки не предложиха никаква възможност за гласуване на своите граждани, живеещи в чужбина (Чехия, Ирландия, Малта, Словакия). Останалите можеха да гласуват по пощата, в посолство, чрез упълномощено лице или по електронен път.
За да се спре двойното гласуване (от хора с граждани с гражданство на повече от една страна членка на ЕС, живеещи в чужбина), евродепутатите искат страните членки да обменят информация помежду си относно гласоподавателите.

По-добра видимост за европейските политически партии
Бюлетините, използвани в европейските избори, трябва да предоставят еднаква видимост както на имената и емблемите на националните партии, така и на тези на европейските политически партии, на които те са членове. Европейската принадлежност на всяка национална партия трябва също така да е ясно обозначена във всичките и предизборни материали.
Евродепутатите също така предложиха създаването на трансграничен европейски избирателен район, в който списъците с кандидати се оглавяват от кандидата на съответното политическо семейство за председател на ЕК.

Правна уредба
Член 223.1 от Договора за функциониране на ЕС дава на Европейския парламент правото на инициатива за реформиране на европейското избирателно право, както и на изготвяне на предложения с тази цел. Тези предложения трябва да бъдат одобрени, първо, от Съвета с единодушие и, второ, от страните членки, в съответствие със съответните им конституционни разпоредби.

Източник: Европейски парламент
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside