Начало arrow Архив на новините arrow Октомври 2015 arrow Европейска седмица за здраве и безопасност при работа  
Европейска седмица за здраве и безопасност при работа Печат
31 октомври 2015
2Европейската седмица за здраве и безопасност при работа (19-23.10.2015 г.) е основно събитие от кампанията „Здравословни работни места - управлявай стреса!“.

В цяла Европа се проведоха събития за отбелязване и привличане на вниманието върху стреса и психосоциалните рискове на работното място. Целта на Европейската агенция за безопасност и здраве при работа (ЕU-OSHA) и нейната мрежа от партньори е да накарат Европа да заговори за това, как с общи усилия можем да се справим с тези рискове.
Тази година Европейската седмица отдели внимание на два практически проблема: сексуален тормоз и насилие на трети страни.
България отбеляза Европейската седмица чрез провеждане на Национална конференция „Здравословни работни места – управлявай стреса!”, която се състоя на 22 октомври 2015 г., в София. За участие в конференцията бяха поканени представители на: министерства, ИА “Главна инспекция по труда”, Националния осигурителен институт, социалните партньори, предприятия, служби по трудова медицина и специалисти по безопасност и здраве при работа.
Конференцията бе насочена към подобряване на информираността, засилване ролята на превенцията и насърчаване на работодателите, работниците и служителите и други заинтересовани участници в трудовия процес да обединят своите усилия за подобряване на безопасността и здравето при работа, чрез  представяне на добри практики в предприятията. Специалният фокус беше върху идентифицирането на рисковете, свързани със стреса и психосоциалните фактори на работното място, тяхната оценка и възможностите за управлението им.

На 3 и 4 ноември 2015 г., в Билбао, Испания, ще се проведе Среща на високо равнище за здравословни работни места 2015г. Водещи европейски експерти и лица, вземащи решения, ще обсъдят крайните резултати от двегодишната кампания, стратегии и програми за управление на стреса и психосоциалните рискове на работното място, както и бъдещето на безопасността и здравето при работа в Европа

Контекст:
„Здравословни работни места - управлявай стреса!“ е децентрализирана кампания, открита за организации и отделни лица на местно, национално и европейско равнище. На национално равнище тя се координира от фокусните точки на ЕU-OSHA в повече от 30 европейски държави и се подкрепя от официални партньори на кампанията - общоевропейски и многонационални организации и медийни партньори на кампанията. През 2014 и 2015 г. ЕU-OSHA провежда кампания за повишаване на осведомеността относно значението на управлението на стреса и психосоциалните рискове на работното място.

За информация, свързана с проекта на национално ниво:

Министерство на труда и социалната политика, Дарина Конова - Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите  

Източник: МТСП
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside