Начало arrow Архив на новините arrow Октомври 2015 arrow Европейският парламент одобри края на роуминга за ЕС  
Европейският парламент одобри края на роуминга за ЕС Печат
31 октомври 2015
3На 27 октомври Европейският парламент прие окончателно новия пакет за телекомуникации. Забраната за роуминг таксите за ползване на мобилни телефони в чужбина в рамките на ЕС, която ще влезе в сила през юни 2017 г., и ясни правила за правото на достъп до интернет ще станат закон.

Тъй като не приеха никакви изменения на позицията на Съвета на първо четене, евродепутатите одобриха закона.
Таксите за роуминг за обаждане, изпращане на есемеси и използване на интернет в чужбина в рамките на ЕС, ще бъдат забранени от 15 юни 2017 г.

От 30 април 2016 г. таксите за роуминг, които се добавят към цената, която се плаща по принцип, не може да надвишават:
- 0,05 евроцента на минута за обаждания;
- 0,02 евроцента за есемес, и
- 0,05 евроцента на мегабайт интернет.

Таванът на таксите за приемане на обаждания ще бъде определен по-късно тази година и се очаква да бъде значително по-нисък от този за обаждане.

Възстановяване на разходи и предотвратяване на злоупотреби - Ако операторите докажат, че не могат да възстановят разходите си и това се отразява на цените на местния пазар, съответният национален регулатор (за България това е Комисията за регулиране на съобщенията) може да оторизира въвеждането  
на изключителни минимални такси за покриване на тези разходи. Евродепутатите спечелиха гаранции, че националните регулатори ще получат средствата да коригират или отхвърлят тези такси.

Отворен достъп до интернет -  Новият регламент задължава доставчиците на услуги за достъп до интернет да третират еднакво целия трафик. Това означава да не блокират или забавят достъпа до съдържание, приложения или услуги, независимо от подателя и получателя. Изключение е възможно само при съдебна заповед, за спазване на закон, предотвратяване на претоварване на мрежата или борба с кибератаки. В такива случаи предприетите мерки трябва да бъдат прозрачни, недискриминационни и пропорционални. Те не могат да бъдат прилагани по-дълго от необходимото.
Операторите запазват правото да предлагат специализирани услуги като по-добрия интернет, който е необходим за някои услуги, но само при условие, че това не се отразява на общото качество на интернета.

Скорост на интернета: ако е по-ниска от обявената, ще се дължи компенсация Евродепутатите гарантираха, че интернет доставчиците ще трябва да предоставят на потребителите, които възнамеряват да подпишат договор за стационарен или мобилен интернет, ясно обяснение за скоростта на изтегляне и качване, която те могат да очакват (в сравнение с рекламираната скорост). Всяко значително несъответствие ще отваря пътя за мерки като прекратяване на договора или компенсация. Националният регулатор (Комисията за регулиране на съобщенията) носи отговорността да следи дали всякакви разлики представляват или не нарушение на подписания договор.

Източник: Европейски парламент
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside