Начало arrow Архив на новините arrow Октомври 2015 arrow Покана за предложения по Програма “Дунав”  
Покана за предложения по Програма “Дунав” Печат
21 октомври 2015
4С решение на Комитета за наблюдение на програмата е обявена първа покана за проектни предложения по Програма за транснационално сътрудничество „Дунав“ 2014-2020 г.

 
 
Набират се проектни предложения по тематичните приоритети:
 - „Иновативен и социално ангажиран Дунавски регион“: насърчаване на иновациите, трансфер на знания и предприемачество;
  -  „Околна среда и културно ангажиран Дунавски регион“: Опазване и управление на природното и културното наследство и ресурсите в Дунавския регион;
 - „Подобрена свързаност и енергийна отговорност на Дунавския регион“: разработване на устойчиви и безопасни транспортни системи, насърчаване на енергийната ефективност;
 - „Добре управляван Дунавски регион“, Специфична цел 4.1 „Подобряване на институционалния капацитет“ за справяне с основните предизвикателства пред обществото.
Всеки проект трябва да има поне трима партньори от държавите включени в програмата (водещия партньор и двама партньори), но поради големия й обхват и характера й на програма за сътрудничество се препоръчва по-голям брой партньори. Водещият партньор трябва да е от една от държавите-членки на ЕС. Държави-членки на ЕС, който не са в обхвата на програмата не могат да кандидатстват.

Продължителността на проектите е до 30 месеца. Това е срокът за действителното изпълнение на проектите и не включва етапа на подготовка.
Териториалният обхват на програмата включва 14 държави, сред които:
9 държави-членки на ЕС – Австрия, България, Хърватия, Чешка република, Унгария и Германия (само провинциите Беден Вюртемберг и Бавария), Румъния, Словакия и Словения.
5 държави нечленуващи в ЕС – Босна и Херцеговина, Република Молдова, Черна гора, Сърбия и отделни части от Украйна.

Поканата  се състои от два етапа:
Етап 1: Подаване на Заявление за интерес – до Съвместния  секретариат на програмата  не по-късно от 03.11.2015 г., 15:00 часа;
Етап 2: Подаване на Формуляр за кандидатстване само от одобрените на първия етап кандидати – очаква да е отворен от началото на м. април до средата м. май 2016 г.
Официален език на програма е английският език.
Подробна информация за Първата покана за проектни предложения е публикувана на интернет страницата на програмата:

Информация и документация за Първата покана.

Платформа за търсене на потенциални партньори и база данни за проектни идеи


Въпроси могат да се задават на електронен адрес: Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите .

Въпроси могат да се задават и към Националното звено за контакт в Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Източник: МРРБ
 
4
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside