Начало arrow Новини arrow Сесията в Страсбург през април: Брекзит, медицински изделия, емисии от коли  
Сесията в Страсбург през април: Брекзит, медицински изделия, емисии от коли Печат
19 април 2017
Европейският парламент формулира тази принципите, които трябва да ръководят преговорите с Великобритания за отношенията след Брекзит. Депутатите настояха за бързото въвеждане на нови начини на контрол срещу измамите при тестването на емисиите на колите. Бяха одобрени по-строги правила за безопасност на медицинските изделия, както и планове за въвеждане на повече гъвкавост в дългосрочния бюджет на ЕС.

Темите от пленарното заседание през април в Страсбург:
В резолюцията си за основните приоритети за предстоящите преговори между ЕС и Великобритания депутатите подчертаха нуждата от еднакво третиране на всички граждани - и на европейските граждани във Великобритания, и на британските граждани в ЕС. Всяко споразумение по темата подлежи на одобрение от Европейския парламент.

Нужни са мерки на световно ниво за овладяване на миграционните потоци в различни точки на планетата, заявиха депутатите в резолюция за миграцията и външната политика на ЕС.

Парламентът подкрепи планове за увеличаване на гъвкавостта на дългосрочния бюджет на ЕС. Целта е да се улесни бързата реакция на непредвидени кризи като тази с мигрантите.

Произходът на медицински изделия като гръдните импланти и тазобедрените протези трябва да може да бъде проследяван, а те самите трябва да отговарят на изисквания за безопасност, реши Парламентът. Бяха приети също така правила, налагащи по-строги етични изисквания относно ДНК-тестовете.

Разрастването на производството на палмово масло води до унищожаване на тропически гори и изчезване на животински видове, заявиха депутатите и поискаха единна система за сертифициране и отпадане на растителните масла като съставка на биогоривата.

С намаляването на таксите за трансфер на данни и разговори между телекоми ЕП премахна последното препятствие за края на роуминга в ЕС. От 15 юни всеки един ще може да разговаря и да ползва мобилен Интернет в чужбина на цени като в собствената си страна.

Споразумението за трансфера на данни за търговски цели от ЕС към САЩ трябва да отговаря на европейските изисквания за защитата на личните данни, заявиха депутатите в резолюция.

В пленарен дебат много депутати изразиха опасения от широкото разпространение на езика на омразата и фалшивите новини, особено в социалните медии. Според повечето изказали се интернет компаниите трябва да направят повече за премахването на заблуждаваща информация или хули; други пък видяха в тези призиви опасност от цензура.

Депутатите одобриха помощ от 60 млн. евро за възстановяването на щети от наводнения във Великобритания. Средства от Европейския фонд за солидарност ще бъдат предоставени и на Кипър и португалския остров Мадейра, които бяха засегнати от горски пожари миналата година.

Украинците скоро ще могат да пътуват в 26 страни от ЕС, включително България, без визи, след като Парламентът одобри промяна в европейското законодателство. За да влезе в сила мярката, се очаква официалното одобрение от Съвета.

Източник: Европейски парламент
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside