Начало arrow Новини arrow Сесията в Страсбург през април: Брекзит, медицински изделия, емисии от коли  
EUROPE DIRECT
Начало
Новини
Събития
Текущи покани
Програми
Услуги на центъра
Въпроси
Контакт
Библиотека
Фотогалерия
Архив на новините
Видео
Аудио
Мисия възможна!
План "Юнкер"
Обща информация Обща информация
Новини
Медии
Инф. материали
Полезни връзки
Анкета
Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение! Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение!
Последни новини
Партньори
ГТТП - Приемна структура ГТТП - Приемна структура
Дарик Радио Габрово - медиен партньор Дарик Радио Габрово - медиен партньор
Вестник Вестник "100 Вести" - медиен партньор
БюлетинСесията в Страсбург през април: Брекзит, медицински изделия, емисии от коли Печат
19 април 2017
Европейският парламент формулира тази принципите, които трябва да ръководят преговорите с Великобритания за отношенията след Брекзит. Депутатите настояха за бързото въвеждане на нови начини на контрол срещу измамите при тестването на емисиите на колите. Бяха одобрени по-строги правила за безопасност на медицинските изделия, както и планове за въвеждане на повече гъвкавост в дългосрочния бюджет на ЕС.

Темите от пленарното заседание през април в Страсбург:
В резолюцията си за основните приоритети за предстоящите преговори между ЕС и Великобритания депутатите подчертаха нуждата от еднакво третиране на всички граждани - и на европейските граждани във Великобритания, и на британските граждани в ЕС. Всяко споразумение по темата подлежи на одобрение от Европейския парламент.

Нужни са мерки на световно ниво за овладяване на миграционните потоци в различни точки на планетата, заявиха депутатите в резолюция за миграцията и външната политика на ЕС.

Парламентът подкрепи планове за увеличаване на гъвкавостта на дългосрочния бюджет на ЕС. Целта е да се улесни бързата реакция на непредвидени кризи като тази с мигрантите.

Произходът на медицински изделия като гръдните импланти и тазобедрените протези трябва да може да бъде проследяван, а те самите трябва да отговарят на изисквания за безопасност, реши Парламентът. Бяха приети също така правила, налагащи по-строги етични изисквания относно ДНК-тестовете.

Разрастването на производството на палмово масло води до унищожаване на тропически гори и изчезване на животински видове, заявиха депутатите и поискаха единна система за сертифициране и отпадане на растителните масла като съставка на биогоривата.

С намаляването на таксите за трансфер на данни и разговори между телекоми ЕП премахна последното препятствие за края на роуминга в ЕС. От 15 юни всеки един ще може да разговаря и да ползва мобилен Интернет в чужбина на цени като в собствената си страна.

Споразумението за трансфера на данни за търговски цели от ЕС към САЩ трябва да отговаря на европейските изисквания за защитата на личните данни, заявиха депутатите в резолюция.

В пленарен дебат много депутати изразиха опасения от широкото разпространение на езика на омразата и фалшивите новини, особено в социалните медии. Според повечето изказали се интернет компаниите трябва да направят повече за премахването на заблуждаваща информация или хули; други пък видяха в тези призиви опасност от цензура.

Депутатите одобриха помощ от 60 млн. евро за възстановяването на щети от наводнения във Великобритания. Средства от Европейския фонд за солидарност ще бъдат предоставени и на Кипър и португалския остров Мадейра, които бяха засегнати от горски пожари миналата година.

Украинците скоро ще могат да пътуват в 26 страни от ЕС, включително България, без визи, след като Парламентът одобри промяна в европейското законодателство. За да влезе в сила мярката, се очаква официалното одобрение от Съвета.

Източник: Европейски парламент
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside