Начало arrow Новини arrow Оттеглянето на Великобритания от ЕС: как ще протекат преговорите?  
Оттеглянето на Великобритания от ЕС: как ще протекат преговорите? Печат
31 март 2017
Британското правителство заяви на 29 март, че активира процедурата по член 50 от Договора за ЕС за напускане на ЕС. С това бе дадено началото на период от две години, в който Лондон и Брюксел ще се опитат да постигнат споразумение за условията на оттегляне.

Освен това ЕС и Великобритания се очаква да започнат преговори за бъдещите си търговски отношения, макар че тяхното приключване може да отнеме повече време. Запознайте се с процедурата и с ролята на Европейския парламент.
Относно член 50 - Член 50 от Договора за ЕС очертава начина, по който една страна — членка може да се откаже от членството си. Съответната страна трябва да съобрази решението и стъпките си със собствените си конституционни изисквания. След задействането на процедурата член 50 предвижда период от две години на преговори между страната и ЕС, като този период може да бъде удължен с единодушие от държавите-членки в ЕС.
Макар че целта на преговорите е постигане на съгласие, възможно е до такова да не се стигне.
Две споразумения - ЕС и Великобритания имат две години, за да договорят споразумение за оттегляне, което ще уреди подробностите относно начина на напускане. Условията на бъдещото сътрудничество ще бъдат част от отделно споразумение, което може да бъде договорено значително по-късно.
Ако преговорите са успешни, споразумението за оттегляне трябва да бъде ратифицирано от Великобритания, да бъде одобрено от ЕП, както и от представителите на поне 20 от 27-те оставащи държави-членки в Съвета.
Споразумението за бъдещите отношения между Великобритания и ЕС трябва да бъде одобрено от всички държави-членки и от Европейския парламент.
Какво ще включва споразумението за оттегляне - то следва да покрива въпроси като:
- Правата на гражданите на ЕС във Великобритания;
- Правата на гражданите на Великобритания, живеещи в други страни от ЕС;
- Поетите финансови ангажименти от Великобритания в качеството й на държава-членка;
- Граничен контрол (особено на границата между Северна Ирландия и Република Ирландия);
- Седалището на агенции на ЕС;
- Международни ангажименти, поети от Великобритания в качеството й на държава-членка (например, по споразумението за климата от Париж).
Споразумението за бъдещите отношения между Великобритания и ЕС би следвало да изясни условията на сътрудничество по широк спектър от въпроси като борбата с тероризма, околната среда, изследванията, образованието и др.
Една от ключовите теми ще бъде условията на търговия в бъдеще. Споразумението може да засяга евентуални мита, стандарти за стоките и процедури за разрешаване на спорове.
Как ще протекат преговорите - След задействането на член 50 Европейският съвет трябва да одобри напътствия, служещи за основа за позицията на ЕС в преговорите. Те могат да започнат в близките седмици и ще бъдат водени от бившия еврокомисар Мишел Барние. Съветът може по всяко време да поясни или да актуализира своите напътствия.
Какво ще се случи, ако няма споразумение- Ако не бъде постигнато споразумение и не бъде договорено удължаване на срока на преговорите, Великобритания автоматично излиза от ЕС след изтичането на двегодишния период. В случай, че няма споразумение за търговските отношения, страната ще трябва да търгува с ЕС съгласно правилата, зададени от Световната търговска организация (СТО).
Ролята на Парламента — Споразумението за оттегляне не може да влезе в сила без съгласието на ЕП. В близките седмици депутатите ще изготвят резолюция, която ще посочи важните въпроси за ЕП в започващите преговори.

Източник: Европейски парламент
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside