Начало arrow Новини arrow Най-ценното европейско право за българите е свободата на придвижване  
EUROPE DIRECT
Начало
Новини
Събития
Текущи покани
Програми
Услуги на центъра
Въпроси
Контакт
Библиотека
Фотогалерия
Архив на новините
Видео
Аудио
Мисия възможна!
План "Юнкер"
Обща информация Обща информация
Новини
Медии
Инф. материали
Полезни връзки
Анкета
Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение! Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение!
Последни новини
Партньори
ГТТП - Приемна структура ГТТП - Приемна структура
Дарик Радио Габрово - медиен партньор Дарик Радио Габрово - медиен партньор
Вестник Вестник "100 Вести" - медиен партньор
БюлетинНай-ценното европейско право за българите е свободата на придвижване Печат
15 март 2017
1Българските граждани запазват одобрението си към ЕС и неговите институции и са склонни да се доверяват повече на тях, отколкото на националните институции.
Това сочат резултатите от допитването Евробарометър 86, проведен в края на миналата година.

Доверието на българските граждани към Европейския съюз и неговите институции е традиционно високо и над средното за всички страни-членки. Българите (а и европейците като
цяло) са по-склонни да се доверяват на европейските институции, отколкото на националните такива. Тази тенденция се запазва и през есента на 2016 г.
Понастоящем около половината от българските граждани (49%) заявяват, че имат доверие в ЕС, стойност с над 10 процентни пункта над средното измерено за ЕС28 (36%). Едва 34% изпитват недоверие към ЕС.
Страната ни е на шесто място сред всички-страни-членки по степен на доверие към ЕС. Пред България се нареждат Литва (55% доверие), Малта (52%), Румъния (52%), Люксембург (51%) и Финландия (51%).

В унисон с относително високото обществено доверие на българите към ЕС и неговите институции, 43% от българското население споделят мнението, че нещата в Общността се развиват в правилната посока, докато на обратното мнение са значително по-малък дял –30%.
Българите не са така положително настроени към развитието на нещата в страната – по-малко от една четвърт от сънародниците ни намират посоката на развитие на страната за правилна, докато две трети са по-скоро критично настроени. Нагласите на българите спрямо посоката за развитие на нещата в страната са близки, но малко по-критични от тези на средния европеец по отношение на собствената страна (29% оптимизъм и 56% песимизъм на ниво ЕС28).
Що се отнася до оценките за развитието на нещата на ниво ЕС, оптимизмът на българите е почти двойно по-висок от средно европейското ниво – едва 23% от жителите на всички страни-членки споделят оптимистичния възглед за развитието на нещата в ЕС – всъщност страната ни заема трето място сред 28-те страни-членки по този индикатор.

Традиционно, българските граждани свързват ЕС и членството на страната ни в него с възможността за свободно придвижване, работа и живот в различните страни-членки.
Именно това е и аспектът от действията и политиките на ЕС, който се ползва с най-висока степен на обществено одобрение сред българите, в сравнение с аспекти като икономически и паричен съюз, обща външна, енергийна, политика, единна политика по отношение на миграцията, единен цифров пазар и т.н. 87% от българското общество се обявява в подкрепа на възможността за свободно движение в рамките на ЕС за работа, живот, образование. На това мнение са и 81% от жителите на всички страни-членки – поне две трети от жителите на всяка от 28-те страни членки подкрепят възможността за мобилност в рамките на Общността.

Пълните резултати от проучването

Контекст: В проучването участват граждани над 15-годишна възраст на всички 28 страни-членки на ЕС и на кандидат-членките. Извадката във всяка от участващите страни е национално-представителна за населението над 15-годишна възраст, в повечето държави размерът на извадката е 1000 интервюта.
Основните теми, засегнати в проучването са отношението и доверието към ЕС, неговите институции, националните институции, степента на разбирането и отношението към приоритетите на ЕС, отношението към миграцията.

Източник: Европейска комисия
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside