Начало arrow Събития arrow Участници в иновативен лагер летяха със самолет и балон  
Участници в иновативен лагер летяха със самолет и балон Печат
29 юни 2016
4С балон и малък самолет полетяха 22 деца в последния ден от детския научно-технически лагер „Млад техник, изследовател и изобретател“, организиран от „Мехатроника“ АД и Европейския информационен център „Европа директно“ към Габровската търговско-промишлена палата, с подкрепата на Общинското училищно настоятелство и Училища „Европа“ в Габрово.

В продължение на една седмица децата видяха не само по Интернет, а на живо как работят новите технологии - 3D принтер, лазерна маркираща машина. Малчуганите успяха практически да осъзнаят за какво се използват в бизнеса научните знания.

44Разделени на две възрастови групи, те имаха теоретични и практически занимания, свързани с основните закони и тяхното приложение в иновативното развитие. Учиха как се работи с мултицет, осцилоскоп и с различните  стендове, как ви са основните означения в техническите чертежи, как се обработват метал и дърво и т. н. Имаха възможност да наблюдават как се управляват дронове и самите те да направляват тяхното движение.
Третокласниците Итън, Сандра, Даная и Добромир се похвалиха, че са се научили на много неща – как да работят с печатни платки, как да запояват, наблюдавали са как се работи на струг. Но най-интересни са им били роботите.

През цялото време студенти – доброволци улесняваха срещите на децата с техниката.
Съпътстваше ги и симпатичното роботче „Мехаино“, което вече трета година е талисман на лагера.

„Много яко!“ – това беше едно от най-често срещаните възклицания сред децата след като слезеха от самолета и балона.
4Уникалното преживяване през последния ден децата дължат на Николинка Хинкова – член на Борда на директорите на „Мехатроника“ АД и един от пилотите на двата самолета. Според нея ползите от летния Детски иновативен лагер са няколко – децата виждат къде и какво работят родителите им, отрано се ориентират какво им приляга най-добре и какво биха желали да работят в бъдеще, имат шанс да развият своите способности. Може би сред тях са бъдещите български изследователи и изобретатели.

4В обявата за лагера организаторите обещаха: „Бъдещи техници, конструктори, изобретатели, пилоти и изследователи, детският лагер отваря за вас врати, за да ви пренесе в света на вълнуващата техника, иновативните технологии, да даде крила на вашите мечти и да ви вдъхне увереност.“  От светналите детски погледи в края на седмицата се виждаше, че най-вероятно очакванията са се сбъднали.

Накрая участниците в тазгодишния лагер „Млад техник, изследовател и изобретател“, получиха своите сертификати за завършения курс на обучение, подписани от пилота Валери Илиев и въздухоплавателя от Пловдив Борис Аргиров, собственик на балона.

Източник: Европа директно - Габрово
4
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside