Начало  
EUROPE DIRECT
Начало
Европейски избори
Новини
Събития
Текущи покани
Програми
Услуги на центъра
Въпроси
Контакт
Библиотека
Фотогалерия
Архив на новините
Видео
Аудио
Мисия възможна!
План "Юнкер"
Обща информация Обща информация
Новини
Медии
Инф. материали
Полезни връзки
Анкета
Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение! Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение!
Последни новини
Партньори
ГТТП - Приемна структура ГТТП - Приемна структура
Дарик Радио Габрово - медиен партньор Дарик Радио Габрово - медиен партньор
Вестник Вестник "100 Вести" - медиен партньор
GDPR
Декларацията за поверителност на личните данни на ГТТП
Участници в иновативен лагер летяха със самолет и балон Печат
30 юни 2016
4С балон и малък самолет полетяха 22 деца в последния ден от детския научно-технически лагер „Млад техник, изследовател и изобретател“, организиран от „Мехатроника“ АД и Европейския информационен център „Европа директно“ към Габровската търговско-промишлена палата, с подкрепата на Общинското училищно настоятелство и Училища „Европа“ в Габрово.

В продължение на една седмица децата видяха не само по Интернет, а на живо как работят новите технологии - 3D принтер, лазерна маркираща машина. Малчуганите успяха практически да осъзнаят за какво се използват в бизнеса научните знания.

44Разделени на две възрастови групи, те имаха теоретични и практически занимания, свързани с основните закони и тяхното приложение в иновативното развитие. Учиха как се работи с мултицет, осцилоскоп и с различните  стендове, как ви са основните означения в техническите чертежи, как се обработват метал и дърво и т. н. Имаха възможност да наблюдават как се управляват дронове и самите те да направляват тяхното движение.
Третокласниците Итън, Сандра, Даная и Добромир се похвалиха, че са се научили на много неща – как да работят с печатни платки, как да запояват, наблюдавали са как се работи на струг. Но най-интересни са им били роботите.

През цялото време студенти – доброволци улесняваха срещите на децата с техниката.
Съпътстваше ги и симпатичното роботче „Мехаино“, което вече трета година е талисман на лагера.

„Много яко!“ – това беше едно от най-често срещаните възклицания сред децата след като слезеха от самолета и балона.
4Уникалното преживяване през последния ден децата дължат на Николинка Хинкова – член на Борда на директорите на „Мехатроника“ АД и един от пилотите на двата самолета. Според нея ползите от летния Детски иновативен лагер са няколко – децата виждат къде и какво работят родителите им, отрано се ориентират какво им приляга най-добре и какво биха желали да работят в бъдеще, имат шанс да развият своите способности. Може би сред тях са бъдещите български изследователи и изобретатели.

4В обявата за лагера организаторите обещаха: „Бъдещи техници, конструктори, изобретатели, пилоти и изследователи, детският лагер отваря за вас врати, за да ви пренесе в света на вълнуващата техника, иновативните технологии, да даде крила на вашите мечти и да ви вдъхне увереност.“  От светналите детски погледи в края на седмицата се виждаше, че най-вероятно очакванията са се сбъднали.

Накрая участниците в тазгодишния лагер „Млад техник, изследовател и изобретател“, получиха своите сертификати за завършения курс на обучение, подписани от пилота Валери Илиев и въздухоплавателя от Пловдив Борис Аргиров, собственик на балона.

Източник: Европа директно - Габрово
4
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside