Начало arrow Събития arrow Бразилия – водеща страна в света в областта на солидарната икономика  
EUROPE DIRECT
Начало
Новини
Събития
Текущи покани
Програми
Услуги на центъра
Въпроси
Контакт
Библиотека
Фотогалерия
Архив на новините
Видео
Аудио
Мисия възможна!
План "Юнкер"
Обща информация Обща информация
Новини
Медии
Инф. материали
Полезни връзки
Анкета
Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение! Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение!
Последни новини
Партньори
ГТТП - Приемна структура ГТТП - Приемна структура
Дарик Радио Габрово - медиен партньор Дарик Радио Габрово - медиен партньор
Вестник Вестник "100 Вести" - медиен партньор
GDPR
Декларацията за поверителност на личните данни на ГТТП
Бразилия – водеща страна в света в областта на солидарната икономика Печат
14 юни 2016
5Представянето на добри практики и опита на Бразилия в развитието на солидарната и социална икономика беше основната цел на едноседмичното посещение на експерти от Бразилия и Балканския институт по труда и социалната политика в Габрово.

Едлиза Пейшото – психолог по професия, директор на Продуцентска къща Палмас и Елизабет Гримбърг – социолог, координатор „Твърди отпадъци” и изпълнителен координатор на институт „Полис” бяха експертите от Бразилия, които представиха уникалния опит на страната от последните години, превърнал я във водеща в света в областта на социалната и солидарна икономика. В момента около 10 милиона бразилци са заети в тази икономика.
Особено вълнуваща е историята на общността в Палмас, която успява да създаде своя собствена валута и банка, да си помогне сама за излизане от мизерията. Нейният пример е последван и от други региони в Бразилия и към настоящия момент има повече от 100 такива общностни банки. Не по-малко заразяващ е и примерът на сметосъбирачите, които успяват, благодарение на създадените от тях кооперативи, да се превърнат от бездомници, ровещи в кофите за боклук, във важно звено от системата за преработка на твърдите отпадъци и опазване на околната среда в страната.

5Гостите имаха възможност да се срещнат с преподаватели от ТУ-Габрово, да участват в семинар със заинтересованите страни, да посетят социални институции в областта, както и „Обществен клуб фурна“ ООД – пример за социално предприятие в Габрово.
По време на срещите Димитър Матев – Зам. председател на БИТСП, сподели интересни факти, свързани с предпоставките развитието на този вид икономика в близко бъдеще. Бързото развитие на технологиите в света все повече измества човека като пряко зает в производството на материални блага. Например, по данни на Евростат, в аграрния сектор в ЕС са заети около 5%, а в развитите европейски страни само около 10% са в промишленото производство и тенденциите са за непрекъснато намаляване.  Какво се случва с останалите? Едно от решенията, макар и не единствено, е солидарната икономика.
Визитата в Габровска област се проведе в рамките на проект SUSY (SUstainability and SolidaritY in Economy) , по който Габровската търговско-промишлена палата е асоцииран партньор. Главната цел е изследване, повишаване на осведомеността и популяризиране на добри практики в областта на социалната и солидарната икономика. Проектът се изпълнява с 25 европейски партньори и 10 партньори от Латинска Америка, Африка и Азия, които изследват социалната и солидарната икономика (ССИ) в контекста на европейските държави. Те събират и организират информация за конкретни практики, спомагайки за по-доброто разбиране на съдържанието на ССИ, международните и местните политики.

Повече за проекта: http://bg.solidarityeconomy.eu 

Източник: ГТПП
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside