Начало arrow Текущи покани arrow Видео конкурс за дигитални умения  
Видео конкурс за дигитални умения Печат
28 април 2016
5Европейската комисия организира видео конкурс за дигитални умения в рамките на инициативата eSkills for Jobs.

Неговата цел е да отличи европейските граждани с добри компетенции и грамотност в сферата на информационните технологии и да повиши вниманието към все по-засилващата се нужда от технологични умения при търсенето на работа.
Кандидатури в една от трите категории на надпреварата се приемат до 31 юли 2016 г.

Млади хора между 16 и 26 години с интерес към програмирането могат да се включат в категорията Young Digital Talent. Те трябва да разработят видео игра и да качат видео в YouTube.
За малко по-възрастните, между 18 и 35 г., е категорията Innovative App Developer.
Участниците в нея имат възможност да демонстрират своя предприемачески дух, като създадат прототип на приложение.
Наградата е стипендия за 12-седмично обучение по програмиране в The App Academy в Амстердам.

Третата категория Outstanding Digital Skills Developer е насочена към учители. Те трябва да представят видео с максимална дължина 3 минути, което демонстрира урок или дейност, която се фокусира върху повишаването на е-уменията на учениците.

Победителите и техните подгласници ще бъдат наградени на конференцията на eSkills for Jobs през октомври в Братислава, Словакия. Разходите по пътуването се покриват от организаторите. Миналата година сред отличените беше и българинът Димитър Узунов за проекта си Phoenix Wars.
Кампанията „eSkills for Jobs” има за цел да повиши осведомеността на гражданите за нуждата от подобряване на техните умения при използването на информационните и комуникационни технологии, необходими за намирането на работа и включва поредица от инициативи и курсове за квалификация и придобиване на умения.
Инициативата е част от усилията на Европейската комисия (ЕК) за адаптиране на европейската икономика към новата цифрова реалност. Проектът обединява над 210 частни ИТ компании, неправителствени организации и държавни институции и се реализира едновременно в 24 държави на ЕС, сред които и България.
На национално ниво инициативата обединява 10 eSkills посланици от държавните институции и бизнеса, както и 50 стейкхолдъри.
Подробности за кампанията, която в България се реализира от БАИТ, можете да намерите тук – освен актуална информация за различни инициативи и състезания, платформата предлага и специална секция за обучения в сферата на ИКТ , както и информация за актуални свободни работни места в ИКТ индустрията.

Източник:
www.dnevnik.bg , www.idg.bg
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside