Начало  
EUROPE DIRECT
Начало
Новини
Събития
Текущи покани
Програми
Услуги на центъра
Въпроси
Контакт
Библиотека
Фотогалерия
Архив на новините
Видео
Аудио
Мисия възможна!
План "Юнкер"
Обща информация Обща информация
Новини
Медии
Инф. материали
Полезни връзки
Анкета
Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение! Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение!
Последни новини
Партньори
ГТТП - Приемна структура ГТТП - Приемна структура
Дарик Радио Габрово - медиен партньор Дарик Радио Габрово - медиен партньор
Вестник Вестник "100 Вести" - медиен партньор
GDPR
Декларацията за поверителност на личните данни на ГТТП
„Търсачи на таланти“ откриват предприемаческия потенциал на ученици и студенти Печат
14 април 2016
8В продължение на четири дни 18 ученици от ПТГ „Пенчо Семов“ в Габрово, ПГМЕТ „Ген. Стоян Бъчваров“ Севлиево и 6 студенти от Техническия университет в Габрово участваха в прилагането на метода Losleger – анализ на предприемаческия талант в Габрово.8

Събитието се състоя в рамките на проект Enterprise+, по който Габровската търговско-промишлена палата е партньор, а водеща организация е Рурският университет в Бохум, Германия.

Самият метод е разработен и приложен за пръв път в Германия от Университета Дуйсбург-Есен. Така наречените „търсачи на таланти“ преминаха обучение през есента на миналата година от разработчиците на метода и през четирите дни трябваше да наблюдават как се справя всеки участник с поставените задачи и да оценят личностните му качества и потенциал по 10 предварително заложени критерия. Участниците имаха възможност да работят в екип и сами да се справят с предложените им предизвикателства от поставените им задачи. А те не бяха малко – от задачи, свързани предимно с оценка на екипната работа, до намиране на бизнес идея и разработване на елементи от реализацията на тази идея: анализ на конкуренция, на пазара, намиране на капитали и т.н.
Идеята на метода е участниците да се поставят в близка до реалната обстановка среда - да работят с нов екип, с част от участниците в който не се познават, да се сработят с тях и да покажат силните си страни. Друга характерна част е прилагането на метода за обучение „учене чрез правене“. За всяка задача отборите получаваха първоначални разяснения какво да правят и какво се очаква от тях, след което те сами трябваше да стигнат до крайния резултат.
В края на занятията участниците получиха обратна връзка от „търсачите на таланти“ в индивидуален разговор с всеки от тях за качествата, които са показали.
За участващите ученици беше приложен и теста на Центъра за кариерно ориентиране на МОН, който допълни оценката по прилагания метод.
Оценките, които получиха участниците, са много добри. Всеки от тях показа положителни качества, които по-късно може да доразвие и да използва в бъдещата си работа.
Работата ще продължи и през месец юни, когато участниците ще трябва вече да разработят истински бизнес план за идеята, която са си избрали.

Източник: ГТПП
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside