Начало arrow Архив на новините arrow Юли 2015 arrow По-близо до потребителите  
EUROPE DIRECT
Начало
Европейски избори
Новини
Събития
Текущи покани
Програми
Услуги на центъра
Въпроси
Контакт
Библиотека
Фотогалерия
Архив на новините
Видео
Аудио
Мисия възможна!
План "Юнкер"
Обща информация Обща информация
Новини
Медии
Инф. материали
Полезни връзки
Анкета
Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение! Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение!
Последни новини
Партньори
ГТТП - Приемна структура ГТТП - Приемна структура
Дарик Радио Габрово - медиен партньор Дарик Радио Габрово - медиен партньор
Вестник Вестник "100 Вести" - медиен партньор
GDPR
Декларацията за поверителност на личните данни на ГТТП
По-близо до потребителите Печат
22 юли 2015
4„Гише на пътника” на летище София (3 юли 2015 г.) и автогара София (6 юли 2015 г.) са поредната инициатива, с която Европейският потребителски център се стреми да бъде близо до потребителите, където те получават различен тип услуги, за да ги информира за техните права, да ги консултира по конкретни казуси, както и да приема жалби и сигнали.

Осигурили сме брошури, които съдържат основните права на потребителите, когато пътуват с различни видове транспорт – самолет, автобус, влак… В тях са поместени и координати за връзка със съответните компетентни институции, които могат да съдействат при възникване на някакъв проблем в резултат на нарушени потребителски права.” - това заяви председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов при откриването на временен офис на КЗП и Европейския потребителски център – България на летище София в рамките на инициативата „Гише на пътника”.
Игнат Арсенов, директор на Европейския потребителски център – България, съобщи, че от началото на 2014г. в центъра са постъпили 994 жалби, като 345 от тях са в областта на транспорта. Проблемите, за които хората сигнализират и търсят съдействие, са свързани със забавени и отменени полети, както и със загубени багажи. Около стотина души се обърнаха към ЕПЦ по време на самата инициатива с въпроси и сигнали, свързани с правата им на пътници. Раздадени бяха 1000 информационни и рекламни материали.
Събитието бе подкрепено от Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ и Асоциация „Активни потребители“.

Информирайте се за  вашите права

Източник:  Европейски потребителски център
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside