Начало arrow Архив на новините arrow Април 2015 arrow 66,5 млн. евро за България, Италия и Румъния след тежките наводнения  
EUROPE DIRECT
Начало
Европейски избори
Новини
Събития
Текущи покани
Програми
Услуги на центъра
Въпроси
Контакт
Библиотека
Фотогалерия
Архив на новините
Видео
Аудио
Мисия възможна!
План "Юнкер"
Обща информация Обща информация
Новини
Медии
Инф. материали
Полезни връзки
Анкета
Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение! Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение!
Последни новини
Партньори
ГТТП - Приемна структура ГТТП - Приемна структура
Дарик Радио Габрово - медиен партньор Дарик Радио Габрово - медиен партньор
Вестник Вестник "100 Вести" - медиен партньор
GDPR
Декларацията за поверителност на личните данни на ГТТП
66,5 млн. евро за България, Италия и Румъния след тежките наводнения Печат
16 април 2015
На 9 април Комисията отпусна на България, Италия и Румъния помощ в размер на 66,5 млн. евро от фонд „Солидарност“ на Европейския съюз във връзка с трите природни бедствия, сполетели тези страни през 2014 г.

Помощта - 1,98 млн. евро за България, 56 млн. евро за Италия и почти 8,5 млн. евро за Румъния - има за цел отчасти да покрие разходите за възстановителни дейности след наводненията. По-конкретно, средствата ще се изразходват за възстановяване на жизненоважни услуги и инфраструктура, за покриване на разходите за спешни и спасителни операции и за почистване в засегнатите региони.
1Корина Крецу, комисар по въпросите на регионалната политика, заяви: „Фонд „Солидарност“ на ЕС е един от най-ярки символи на нашата солидарност във време на нужда. Финансовата помощ, предлагана в представеното днес решение, ще помогне на едни от най-слабо развитите региони в Европа да стъпят отново на крака. Тя също така показва солидарността със 130-те хиляди души, които се опитват да преодолеят последствията от опустошителните наводнения.“
В много от програмите, съфинансирани със средства от европейските структурни и инвестиционни фондове за 2014 - 2020 г., се предвиждат инвестиции за предотвратяване на наводненията и смекчаване на последиците от изменението на климата.


Контекст
България: Северозападният район - един от най-слабо развитите региони в ЕС - пострада сериозно от наводнения през лятото на 2014 г. Според заявлението щетите са били най-големи в град Мизия и село Крушовица.  Наводнени са 700 жилищни и обществени сгради, както и основни пътища и земеделски стопанства. На 2 август кметът на Мизия обяви бедствено положение и се наложи над 800 души да бъдат евакуирани. Сериозни щети бяха нанесени на енергийната, водната и транспортната инфраструктура, както и на обществени сгради, обекти на културното наследство и защитени природни територии.

Фонд „Солидарност“ на Европейския съюз

Общият размер на средствата, предвидени за фонд „Солидарност“ през 2015 г., е 541,2 млн. евро. Като се добави остатъкът от средствата за миналата година, общият размер на наличните средства на фонда за 2015 г. надхвърля 895 млн. евро.
Финансовата помощ от фонда се изчислява въз основа на общата стойност на преките щети от бедствие. Тази помощ може да бъде използвана само за основни неотложни и възстановителни действия (както е посочено в член 3 от регламента за създаване на фонда). Фонд „Солидарност“ на Европейския съюз е създаден, за да подпомага финансово страните членки и страните кандидатки за членство в ЕС след големи природни бедствия. Фондът е учреден след големите наводнения в Централна Европа през лятото на 2002 г.
На 28 юни 2014 г. влезе в сила преразгледаният регламент за фонд „Солидарност“, с който се опростяват съществуващите правила, така че помощите да могат да се изплащат по-бързо отпреди.

Източник: Представителство на ЕК
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside