Начало arrow Архив на новините arrow Април 2015 arrow Три български номинации за Гражданската награда на ЕП  
Три български номинации за Гражданската награда на ЕП Печат
16 април 2015
4Три са българските номинации за тазгодишното издание на Наградата за европейски гражданин на Европейския парламент (ЕП), предложени от български евродепутати.

Те ще бъдат оценени от национално жури и ще се състезават за място сред лауреатите заедно с кандидатури от всички 28 държави членки.
Ето и номинациите:
1. Георги Господинов, от името на Мария Габриел (ЕНП);
2. Теодосий Теодосиев, от името на Илияна Йотова (С&Д) и Емил Радев (ЕНП);
3. Народно читалище „Бъдеще сега 2006“, от името на Илхан Кючюк (АЛДЕ), съобщават от ЕП.
Европейският парламент присъжда ежегодно Наградата за европейски гражданин. Наградата има за цел да възнаграждава изключителни постижения в следните области: насърчаване на по-доброто взаимно разбирателство, както и по-добрата интеграция между гражданите на държавите членки на ЕС; улесняване на трансграничното сътрудничество, също в областта на културата; принос за укрепването на европейския дух; дейности, които дават конкретен израз на ценности, залегнали в Хартата на основните права на ЕС.
Единствено членовете на ЕП имат право да издигат кандидатури – по една кандидатура годишно. Тя може да е на отделен гражданин, група граждани, асоциация или организация.
Национално жури, съставено от български членове на ЕП, ще подреди трите номинации по реда на своите предпочитания. Препоръките на националното жури се предават за разглеждане на Комисията по присъждането на Гражданската награда, която обявява крайното решение в края на ноември. След това, в края на 2015 г., Информационното бюро на ЕП в България ще организира церемония за връчване на медала на българския носител на приза.
По-късно ще се проведе и церемония в Брюксел.
Членовете на Комисията по присъждането ще бъдат определени с решение на Бюрото на ЕП. Комисията може да избере до 50 лауреати общо от всички 28 държави членки, като отчита принципа на географското разпределение и баланса между половете. Обикновено в нея влизат председателя на ЕП (или негов заместник), 4 заместник-председатели на ЕП, 2 бивши председатели на ЕП и 2 популярни личности.

Сред лауреатите на Наградата за европейски гражданин на ЕП за 2014 година бяха доброволци от СУПЦ „Анастасия д-р Железкова“ (Варна) и журналистът Христо Христов.
През 2013 г. Гражданската награда на ЕП бе присъдена на 43 лица и организации от държавите членки, сред които и покойният акад. Валери Петров и д-р Милен Врабевски от фондация „Българска памет“.

Източник: Европейски парламент
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside