Начало arrow Архив на новините arrow Април 2015 arrow Европейската инициатива "Отново на училище" през 2015 г.  
Европейската инициатива "Отново на училище" през 2015 г. Печат
30 април 2015
2Европейската комисия в България с любезното съдействие на Министерство на образованието и науката обявява началото на инициативата "Отново на училище" в България през 2015 година.

Целта на инициативата е да направи Европейския съюз по-разбираем за своите млади граждани. Служители на европейските институции участват в нея като доброволци – връщат се в завършеното от тях училище или посещават изявило интерес училище, за да представят своята работа и да разкажат какво представлява Европейският съюз.
Европейската комисия в България традиционно кани българските колеги, работещи в европейските институции, да посетят училищата, които са завършили, или училища, които са заявили желание за посещение. Те посещават училищата в удобна за тях и за съответното училище дата и обсъждат с учениците въпроси от европейско естество, които вълнуват и двете страни. Също така представят своята работа, която е част от формулирането и прилагането на европейските политики, както и възможностите за младите в Европейския съюз.

Още през 2011 г., с цел провеждане на инициативата "Отново на училище" в България, беше създаден младежки екип Европа, чийто дейности се координират от ЕК в България. Екипът се състои от студенти-доброволци, чиято задача е да се върнат в училището, което са завършили, и да представят презентации по европейски теми. Списък с контактите им се намира на интернет страницата на Европейската комисия в България:
Европейската комисия в България: http://ec.europa.eu/bulgaria/citizens/information_services/te_speakers_bg.htm

"Отново на училище" е част от европейските инициативи в България, с които отбелязваме 9 май, Деня на Европа. Затова месец май е основният месец за провеждането на кампанията през 2015 година.
Посещенията в училищата, обаче биха могли да се случват през цялата година. Участниците в инициативата се свързват директно с училищата, за да организират своето посещение. Училищата също биха могли да заявят желание за посещение към Европейската комисия в България на имейл: Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите
Европейската комисия в България и центровете "Европа Директно" с удоволствие ще ориентират учителите за онлайн информационни материали, презентации и онлайн игри, които да използват за подготовка на часа. Също така ще предоставят информационни печатни материали, според наличното количество и при изпратени по имейл заявки:
Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите .

Училищата могат да изпращат заявки за публикации и на "Европа Директно - Габрово".

Формуляр за участие

Източник: Представителство на ЕК
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside