Начало arrow Архив на новините arrow Ноември 2014 arrow Защо пленарната зала на Европейския парламент не е винаги пълна?  
EUROPE DIRECT
Начало
Европейски избори
Новини
Събития
Текущи покани
Програми
Услуги на центъра
Въпроси
Контакт
Библиотека
Фотогалерия
Архив на новините
Видео
Аудио
Мисия възможна!
План "Юнкер"
Обща информация Обща информация
Новини
Медии
Инф. материали
Полезни връзки
Анкета
Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение! Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение!
Последни новини
Партньори
ГТТП - Приемна структура ГТТП - Приемна структура
Дарик Радио Габрово - медиен партньор Дарик Радио Габрово - медиен партньор
Вестник Вестник "100 Вести" - медиен партньор
GDPR
Декларацията за поверителност на личните данни на ГТТП
Защо пленарната зала на Европейския парламент не е винаги пълна? Печат
30 ноември 2014

3Питали ли сте се някога защо не всички членове на Европейския парламент присъстват постоянно в пленарната зала по време на парламентарните сесии?
Европейският парламент най-често провежда пленарните си заседания в Страсбург, в продължение на една седмица всеки месец. Мини пленарни сесии се провеждат и в Брюксел.
Присъствието на евродепутатите по време на тези сесии е изключително важна част от работата им. Тъй като само евродепутатите, които присъстват лично могат да гласуват по време на заседанията и така да участват в решенията на ЕП, огромна част от тях се намират в залата по време на гласуванията. Списъците на присъствалите за дните от сесиите може да се видят на страницата на ЕП при протоколите от пленарните заседания. Там могат да се видят и резултатите от различните гласувания, включително и поименните.

Независимо от това, не всички евродепутати трябва да бъдат в пленарната зала по време на цялата сесия. Подобно нещо не би било възможно дори и само заради продължителността на заседанията.
Обикновено те започват в 9:00 сутринта (а понякога и по-рано) и завършват в 23:00 през нощта.
Също така, задълженията на евродепутатите не се изчерпват с тяхното присъствие в пленарната зала. Те участват в работата на комисиите в ЕП, отговарящи за специфични теми. Тези комисии обсъждат задълбочено всяко законодателно предложение преди то да стане част от дневния ред на пленарната сесия. Всеки евродепутат обикновено е член на една парламентарна комисия и заместник-член на друга.

В този смисъл, по време на дебатите по дадена тема, основно евродепутатите, които са специалисти по нея в съответните политически групи са тези, които присъстват на обсъждането, а не всички евродепутати. Заради ограниченото време за изказвания, не би било възможно всички евродепутати да участват във всеки дебат.

Освен с работата им в комисиите, целодневното присъствие на евродепутатите в пленарната зала не би било съвместимо и с редица други техни задължения. От тях се очаква да присъстват на множество други срещи, случващи се паралелно с пленарното заседание, включително срещи на политическите групи, пресконференции, срещи с посетители от техния избирателен район и др.

Дори и когато не присъстват физически в пленарната зала, обаче, ако имат желание да проследят определени части от заседанието, без да участват активно в него, евродепутатите винаги имат възможност да гледат на живо случващото се в пленарната зала.


** Информацията е подготвена от European Parliamentary Research Service

Източник: Европейски парламент

 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside