Начало arrow Архив на новините arrow Ноември 2014 arrow Новата Комисия встъпи в длъжност  
EUROPE DIRECT
Начало
Европейски избори
Новини
Събития
Текущи покани
Програми
Услуги на центъра
Въпроси
Контакт
Библиотека
Фотогалерия
Архив на новините
Видео
Аудио
Мисия възможна!
План "Юнкер"
Обща информация Обща информация
Новини
Медии
Инф. материали
Полезни връзки
Анкета
Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение! Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение!
Последни новини
Партньори
ГТТП - Приемна структура ГТТП - Приемна структура
Дарик Радио Габрово - медиен партньор Дарик Радио Габрово - медиен партньор
Вестник Вестник "100 Вести" - медиен партньор
GDPR
Декларацията за поверителност на личните данни на ГТТП
Новата Комисия встъпи в длъжност Печат
17 ноември 2014

1Комисията „Юнкер“ започна официално своя петгодишен мандат, който ще продължи до 31 октомври 2019 година.

Началото на мандата на Комисията „Юнкер“ бележи края на дълъг процес, който доведе до сформирането на новата Европейска комисия. След първата общоевропейска изборна кампания на 27 юни, Европейският съвет предложи на Европейския парламент Жан-Клод Юнкер за кандидат за председател на Комисията. По този начин Европейският съвет взе предвид резултата от изборите за Европейския парламент, както се изисква в член 17, параграф 7 от Договора за Европейския съюз. 
На 15 юли г-н Юнкер беше избран от ЕП с голямо мнозинство от 422 гласа (необходимото мнозинство беше 376 гласа), въз основа на политическите насоки за работата на Комисията, които той представи пред Парламента. 
След това гласуване новоизбраният председател проведе разговори с кандидатите за комисари и избра другите членове на Комисията. Окончателният списък на кандидатите за членове на ЕК беше съгласуван между новоизбрания председател и Съвета на 5 септември. Г-н Юнкер представи своя екип и разпределението на портфейлите на 10 септември, след което се проведоха индивидуалните изслушвания на кандидатите за членове на Комисията пред компетентните комисии на ЕП.
Въз основа на това и след корекциите, направени от Юнкер в екипа в отговор на повдигнати по време на изслушванията въпроси, Европейският парламент даде одобрението си за цялостния състав на колегиума с 426 гласа „за“ (от общо 699 гласа). На срещата на високо равнище на 23 октомври Европейският съвет назначи Европейската комисия

За повече информация посетете новия уебсайт на Комисията „Юнкер“: http://ec.europa.eu/index_bg.htm

Политически насоки за Комисията „Юнкер“:
„Ново начало за Европа: моята програма за работни места, растеж, справедливост и демократична промяна“: http://ec.europa.eu/news/eu_explained/140715_bg.htm

Следете съобщенията на председателя в Twitter: @JunckerEU

Източник: Европейска комисия

 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside