Начало arrow Архив на новините arrow Октомври 2014 arrow Нови мерки за повишаване безопасността на козметичните изделия  
Нови мерки за повишаване безопасността на козметичните изделия Печат
27 октомври 2014

2Комисията засили още повече защитата на потребителите, особено на бебетата и малките деца. Тя прие две мерки за ограничаване на използването на три консерванта в козметични изделия.

Приетите от Комисията мерки предвиждат намаляване на максималната концентрация на два консерванта - пропилпарабен и бутилпарабен - от допустимата в момента максимална стойност 0,4% при самостоятелно използване и 0,8% при смесване с други естери до 0,14% при самостоятелна или съвместна употреба.
Забранява се използването на двата консерванта в козметични продукти без отмиване, предназначени за зоната на памперса на малки деца на възраст под 3 години, тъй като съществуващи кожни дразнения и запушвания могат да доведат до по-голямо проникване, отколкото при здравата кожа. Новите правила ще важат за продукти, пуснати в търговската мрежа след 16 април 2015 г.
Комисията също така забранява използването на сместа от метилхлороизотиазолинон (и) метилизотиазолинон в продукти без отмиване като кремове за тяло. Целта на мярката е намаляване на риска от поява на кожни алергии. Тези консерванти все пак могат да се използват в продукти с отмиване като шампоани и душ гелове, като максималната им концентрация трябва да е 0,0015% на смес метилхлороизотиазолинон /метилизотиазолинон в съотношение 3:1. Мярката ще важи за продукти, пуснати на пазара след 16 юли 2015 г.

Допълнителна информация:  Регламент относно козметичните продукти на пазара в ЕС:
http://ec.europa.eu/consumers/consumers_safety/cosmetics/index_en.htm

Контекст

Консервантите са важни в козметиката, тъй като защитават потребителите от вредни патогени, които иначе биха проникнали масово в кремове и продукти, използвани от хората ежедневно.  Без консервантите всички козметични изделия биха имали много малка трайност, а също така щеше да се наложи по-голямата част от тях да се съхраняват в хладилник.
Групата химични вещества, известни като парабени, представляват значителна част от консервантите, които могат да се използват в козметиката. Освен пропилпарабен и бутилпарабен, и други парабени - като метилпарабен и етилпарабен - са безопасни, както неколкократно потвърди Научният комитет по безопасност на потребителите. Те са и едни от най-ефикасните консерванти.
По-рано през тази година Комисията забрани използването на пет други парабена в козметични изделия - изопропилпарабен, изобутилпарабен, фенилпарабен, бензил-парабен и пентилпарабен (вж. Регламент на Комисията (ЕС) № 358/2014) поради липса на нужни за повторна оценка данни. Продуктите, пуснати в продажба след 30 октомври 2014 г., не трябва да съдържат тези вещества.
На европейско равнище козметичните изделия са регламентирани чрез Регламент (ЕО) № 1223/2009 относно козметичните продукти, като целта е да се гарантира безопасността на потребителите и целостта на вътрешния пазар. Независимо от производствените процеси или каналите за дистрибуция, продаваните на пазара в ЕС козметични изделия трябва да са безопасни. Производителите носят отговорност за безопасността на продуктите и трябва да гарантират тяхното подлагане на експертна научна оценка за безопасност, преди да ги пуснат в продажба.

Източник: Европейска комисия

 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside