Начало arrow Архив на новините arrow Септември 2014 arrow Европейска седмица на мобилността  
Европейска седмица на мобилността Печат
19 септември 2014

2


Очаква се над 2000 европейски града да участват в 13-то издание на Европейската седмица на мобилността, ежегодна европейска кампания за придвижване по устойчив начин в градовете.
От 16 септември започват различни прояви, организирани от национални и местни участници в кампанията. Целта на Европейска седмица на мобилността 2014 под надслов „Нашите улици, нашият избор“ е да се насърчат гражданите да си „възвърнат“ градските пространства, за да създадат града, в който искат да живеят.

През Европейската седмица на мобилността, която се провежда всяка година и се координира от подкрепен от Европейската комисия консорциум, жителите на повече от 2000 града в 43 страни ще могат да участват в множество прояви - предизвикателства, свързани с ежедневното пътуване до работното място, кампании за работа от разстояние, флашмоб прояви, дни без автомобили, творчески конкурси, фестивали и др.
Информация за програмите на местните кампании можете да намерите на:
http://www.mobilityweek.eu/cities?year=2014

От България участие са заявили 23 града, между които Дряново и Габрово с организиране на събития „В града без моята кола” като декларират, че ще определят една или няколко зони само за колоездачи, пешеходци и публичния транспорт за поне 1 час на 22 септември.
В рамките на кампанията Община Дряново, Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, с партньорското съдействие на Български червен кръст организират на 22.09.2013г. от 10,30 часа отбелязване на “Европейската седмица на мобилността 2014 г”. Инициативите по отбелязване седмицата на мобилността ще се проведат на площад “Освобождение” (пред сградата на Община Дряново).
 
В 10,30 часа ще започне викторина на тема “Познаваш ли велосипеда и умееш ли да го управляваш безопасно, по правилата? ”. 
В 11,00 часа ще бъде даден старт на конкурсите: Рисунка на асфалт на тема “Нашите улици, нашият избор!”; Забавни състезателни игри - умения за управление на велосипед, ролери, тротинетки, пукане на балони и др. 

Община Габрово ще организира събитието "В града без колата" на 19 септември 2014 г. Служителите на общинска администрация ще бъдат призовани да пристигнат на работа без своите автомобили. На интернет страницата на Община Габрово, както и в местните медии ще бъде разпространена информация за инициативата, с цел да стимулира повече граждани на Габрово да оставят автомобилите си поне за ден.

Източник: Общински администрации

 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside