Начало arrow Архив на новините arrow Септември 2014 arrow 11,9 млрд. евро за подобряване на транспортните връзки в Европа  
11,9 млрд. евро за подобряване на транспортните връзки в Европа Печат
19 септември 2014

Европейската комисия покани държавите членки да предложат проекти за подобряване на транспортните връзки в Европа. Наличното финансиране от ЕС е в размер на 11,9 млрд. евро. Това е най-голямата сума, отпускана наведнъж за изграждане на транспортна инфраструктура. Страните членки разполагат със срок до 26 февруари 2015 г. да представят своите предложения.

Финансирането ще бъде насочено към 9 главни транспортни коридора, които заедно ще образуват основна транспортна мрежа и ще бъдат икономическия гръбнак на единния пазар. С помощта на финансирането ще се отстранят пречки, ще се променят коренно връзките по направлението изток — запад и ще се рационализират трансграничните транспортни операции в полза на предприятията и гражданите в ЕС.
В рамките на новия Механизъм за свързване на Европа (МСЕ) финансирането от ЕС в областта на транспорта се увеличи три пъти до 26 млрд. евро за периода 2014 - 2020 г. (в сравнение с 8 млрд. евро за 2007 - 2013 г.). Това е първият транш от новото финансиране в областта на транспорта.
Взети заедно, тези новости — трикратното увеличение на финансирането в областта на транспорта в съчетание с решението средствата да се насочат тясно към 9 главни транспортни коридора - представляват най-радикалната промяна в политиката на ЕС относно транспортната инфраструктура от нейното начало през 80-те години на миналия век.
3Новата основна мрежа, която трябва да бъде изградена до 2030 г., ще свързва:
- 94 главни европейски пристанища с железопътни и пътни връзки;
- 38 ключови летища с железопътни връзки към големите градове;
- 15 000 км железопътни линии, модернизирани за висока скорост;
- 35 трансгранични проекта, насочени към намаляване на пречките.

Средствата ще бъдат отпуснати за най-конкурентните проекти и ще бъдат насочени към 9 главни транспортни коридора в Европа.
Проектите ще получат средства от ЕС, но държавите членки също трябва да участват във финансирането им. Резултатите от процедурата и отпуснатите за проекти средства ще бъдат обявени през лятото на 2015 г.

Източник: Европейска комисия

 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside