Начало arrow Архив на новините arrow Август 2014 arrow Приоритети на българските евродепутати  
Приоритети на българските евродепутати Печат
25 август 2014

3На пресконференция в края на м. юли, в Информационното бюро на Европейския парламент в София, с участието на граждани и медии, българските депутати представиха приоритетите си за следващия мандат на ЕП.

Срещата предизвика интерес от страна на медии и граждани, като посетителите наброяваха над 100 души.

В събитието взеха участие членовете на ЕП:
Томислав Дончев (ЕНП),
Светослав Малинов (ЕНП),
Илияна Йотова (С&Д),
Георги Пирински (С&Д),
Момчил Неков (С&Д) и
Искра Михайлова (АЛДЕ).

Сред основните приоритети на Светослав Малинов са членството на България в Еврозоната и постигането на общ енергиен съюз. Като свои лични каузи г-н Малинов изтъкна премахването на визите за български граждани за САЩ и Канада, справяне с бежанската криза и взаимното признаване на дипломи за висше образование на територията на ЕС.
Томислав Дончев представи като свои водещи приоритети политиката на сближаване и постигането на единен цифров пазар. Многократно г н Дончев призова за „повече Европа“ в тези и други области от дейността на ЕП.
Като общи приоритети на Групата на социалистите и демократите, Илияна Йотова посочи: борбата с организираната престъпност, прането на пари и корупцията; създаването на повече работни места; приемането на България в Шенгенското пространство; справяне с проблемите, свързани с нелегалната имиграция и предоставяне на убежища.
Георги Пирински се фокусира върху политиката на сближаване на икономическо, социално и териториално ниво.
Момчил Неков ще работи за популяризирането на новата програма „Еразъм +“, за представяне на кандидатурите на българските градове, борещи се за Европейска столица на културата, както и в областта на земеделието и развитието на селските райони.
Основните приоритети на АЛДЕ бяха представени от Искра Михайлова. Сред тях са развитието на политики за растеж и заетост, насърчаване на малкия и среден бизнес, отстояването на Пакта за стабилност и по-строг банков съюз, както и защита на основните граждански права. Сред личните й приоритети са регионалната политика и оперативните програми за периода 2014-2020 година.


Източник: Информационно бюро на ЕП

 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside