Начало arrow Архив на новините arrow Май 2014 arrow Български проект е носител на награда “НАТУРА 2000”  
EUROPE DIRECT
Начало
Европейски избори
Новини
Събития
Текущи покани
Програми
Услуги на центъра
Въпроси
Контакт
Библиотека
Фотогалерия
Архив на новините
Видео
Аудио
Мисия възможна!
План "Юнкер"
Обща информация Обща информация
Новини
Медии
Инф. материали
Полезни връзки
Анкета
Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение! Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение!
Последни новини
Партньори
ГТТП - Приемна структура ГТТП - Приемна структура
Дарик Радио Габрово - медиен партньор Дарик Радио Габрово - медиен партньор
Вестник Вестник "100 Вести" - медиен партньор
GDPR
Декларацията за поверителност на личните данни на ГТТП
Български проект е носител на награда “НАТУРА 2000” Печат
28 май 2014

3„Натура 2000“ е мрежа от над 27 000 защитени зони, която обхваща 18% от сухоземната територия на ЕС и 4% от морските райони. Тя има за цел опазване на природното наследство на Европа и подобряване на неговото състояние. Наградите са признание за управлението на зони от „Натура 2000“, като те показват значимостта на мрежата за местните общности и икономики.

Наградите отразяват разнообразната работа, извършвана в рамките на „Натура 2000“, и са в 5 категории: опазване, социално-икономически ползи, комуникация, постигане на компромис между интереси/възприятия и работа в мрежа и трансгранично сътрудничество.

Наградата за опазване бе присъдена на проект за спасяване на царския орел в Сакар, България. Благодарение на работата на екипа на проекта и на сътрудничеството между него и частни компании местната популация на този застрашен в световен мащаб вид е възстановена, след като е била на ръба на изчезването. Чрез съвместната работа с енергийни компании за изолиране на опасни електропроводи и заравяне на висящи кабели успешно е премахнат рискът от токов удар -сериозен проблем за грабливите птици.

Проект в Сигишоара-Търнава Маре, Румъния, спечели наградата за социално-икономически ползи, показвайки впечатляващ пример за това как „Натура 2000“ води до икономически растеж и устойчив поминък в селските райони. Проектът дава възможност на фермерите за по-добро препитание чрез устойчиво обработване на земя с висока природна стойност, като в същото време допринася за опазването на уникален ландшафт с богато биоразнообразие. Благодарение на този проект 2300 фермерски семейства в региона получават приходи от над 2,5 млн. евро годишно.

Наградата за комуникация бе връчена на Рана-Храдек в Чешката република за популяризирането на защитата на сухите тревни местообитания в региона Лоуни. Всяка година през май проявата „Честване на степите“ привлича 1000 души, а ежегоден конкурс за изкуства помага за запознаване на децата с работата по опазване на природата. Проектът повишава осведомеността сред гражданите на ЕС за стойността на природното наследство.

Наградата за постигане на компромис между интереси/възприятия бе връчена на проект в зоната Вейвергебид ван Миденв белгийската провинция Лимбург. Собственици на земя, организации и органи в областта на природата, които преди са били в конфликт заради опазването на природата, сега работят заедно за управление на влажните зони благодарение на новаторски подход, съчетаващ икономика, екология и образование.

Наградата за работа в мрежа и трансгранично сътрудничество се присъжда на мрежа за техническо сътрудничество в Испания за разработването на качествени стандарти за управление и на информационен уебсайт относно състоянието на мрежата „Натура 2000“ в Испания. Реболар дел Навалпотро в Гуадалахара е една от областите, където тези действия са успешно приложени, показвайки, че „Натура 2000“ е както мрежа от видове и местообитания, така и мрежа от хора.

Източник: Европейска комисия

 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside