Начало arrow Архив на новините arrow Март 2014 arrow Повече права на пътниците, ползващи въздушен транспорт  
EUROPE DIRECT
Начало
Европейски избори
Новини
Събития
Текущи покани
Програми
Услуги на центъра
Въпроси
Контакт
Библиотека
Фотогалерия
Архив на новините
Видео
Аудио
Мисия възможна!
План "Юнкер"
Обща информация Обща информация
Новини
Медии
Инф. материали
Полезни връзки
Анкета
Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение! Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение!
Последни новини
Партньори
ГТТП - Приемна структура ГТТП - Приемна структура
Дарик Радио Габрово - медиен партньор Дарик Радио Габрово - медиен партньор
Вестник Вестник "100 Вести" - медиен партньор
GDPR
Декларацията за поверителност на личните данни на ГТТП
Повече права на пътниците, ползващи въздушен транспорт Печат
14 март 2014

5Забавените или чакащи самолети пътници ще имат по високи шансове да получат обезщетение и авиокомпаниите ще получат ясни правила как да обработват пътнически оплаквания, според проект за закон, приет от Европейския парламент на 5 февруари.

Според проекта въздушните превозвачи трябва да разполагат с лица за контакт на летището, които да информират пътниците за техните права и процедурите за подаване на жалби, помощ, възстановяване на средства и пренасочване на полети. Пътниците могат да подават жалби с тяхна помощ, включително и в случай на изгубен или повреден багаж. Съгласно процедурата за съвместно вземане на решения, Съветът на ЕС може да приеме позицията на европарламента или да излезе със собствена позиция за по-нататъшно обсъждане с ЕП. "Правата на пътуващите с въздушен транспорт на практика засягат всеки гражданин на Европейския съюз. Това е като историята за Давид срещу Голиат, защото само 2% от пътниците, подали жалби срещу авиокомпания, получават обезщетение. Ние подобрихме защитата на потребителите, от една страна, като от друга позволихме гъвкавостта, която изисква индустрията", заяви докладчикът Жорж Бах (ЕНП, Люксембург).

Когато има забавени полети, информация за новите разписания ще трябва да бъде предоставяна на пътниците не по-късно от 30 минути след часа на първоначално плануваното заминаване. Пътниците с двупосочен билет не могат да бъдат спрени да използват билета за връщане, дори когато не са ползвали билета за отиване. Според евродепутатите пътниците трябва да бъдат информирани в началото на процеса на резервация за позволения багаж за самолета. Позволените ръчни багажи ще бъдат увеличени, така че ще включват палто, чанта и една чанта за пазаруване от летището.

Ще се приема, че въздушните превозвачи, които не успеят да отговорят на жалба в рамките на 2 месеца, са приели оплакванията на пътника. Когато се позовават на "извънредни обстоятелства", за да не плащат обезщетение, превозвачите трябва да дадат на пътника пълно писмено обяснение. Новите правила предлагат изчерпателен списък на такива обстоятелства, които включват стачки, политически вълнения и непредвидени трудови спорове. За да не се стига до блокирани пътници, когато даден въздушен превозвач фалира, европарламентът въвежда изисквания за превозвачите да разполагат с подходящи механизми за предотвратяване на подобни ситуации като гаранционни фондове или застрахователни полици. Националните органи трябва да получат достатъчно правомощия да наказват въздушни превозвачи, които нарушават правата на пътниците. Те трябва да оценяват и докладите на компаниите за това как са помогнали на пътниците при забавяния или отмени на полети, се казва още в текста.

Източник: http://www.dnevnik.bg/

 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside