Начало arrow Архив на новините arrow Март 2014 arrow Повече усилия за борба с корупцията  
EUROPE DIRECT
Начало
Европейски избори
Новини
Събития
Текущи покани
Програми
Услуги на центъра
Въпроси
Контакт
Библиотека
Фотогалерия
Архив на новините
Видео
Аудио
Мисия възможна!
План "Юнкер"
Обща информация Обща информация
Новини
Медии
Инф. материали
Полезни връзки
Анкета
Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение! Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение!
Последни новини
Партньори
ГТТП - Приемна структура ГТТП - Приемна структура
Дарик Радио Габрово - медиен партньор Дарик Радио Габрово - медиен партньор
Вестник Вестник "100 Вести" - медиен партньор
GDPR
Декларацията за поверителност на личните данни на ГТТП
Повече усилия за борба с корупцията Печат
03 март 2014

3Корупцията продължава да бъде проблем в цяла Европа и трябва да се направи повече за предотвратяването ?, сочи публикуван доклад на ЕС.

Корупцията – „злоупотребата с власт за лична облага“, включваща всичко от политическата корупция до подкупването на обществени служители или неправомерните сделки между частни дружества – съществува във всички европейски страни и струва на икономиката около 120 милиарда евро годишно според доклада на ЕС за корупцията.
Корупционните дейности също така подкопават доверието в демократичните институции и нарушават отчетността на политическите лидери.

Широко разпространени опасения
Три четвърти от европейците смятат, че корупцията е широко разпространена в тяхната собствена страна, а над половината вярват, че е често срещана сред политическите партии.
Един на всеки дванадесет души казва, че е бил свидетел на корупция през изминалата година, а един на двадесет и пет – че му е бил поискан подкуп. Най-голяма е вероятността гражданите да се сблъскат с корупция в отношенията си със здравната система, частните компании, полицията или митниците.

Борба с корупцията
През последните години в европейските страни бяха въведени разнообразни мерки за борба с корупцията, като например механизми за предотвратяване на конфликти на интереси, създаване на етични правила и подобряване на прозрачността. Тези мерки се различават значително в различните държави от ЕС и резултатите от тях са неравномерни, тъй като те невинаги се прилагат достатъчно строго.
Трябва да се направи повече за предотвратяването и наказването на корупционни практики. Има предложения за подобряване на ефективността на съдилищата при разглеждането на случаи на корупция, гарантиране на защита на подаващите сигнали и повишаване на прозрачността на решенията за публични разходи — област, която е особено уязвима по отношение на корупцията, предимно на местно равнище.
ЕС възнамерява също да създаде програма за обмен на опит между европейски страни, неправителствени организации и други с цел откриване на най-ефективните политики и предоставяне на обучение.

Контрол на корупцията
Докладът на ЕС за борбата с корупцията, който се публикува от 2011 г., има за цел да подпомага всички усилия за борба с корупцията в Европа, да засилва политическата ангажираност и да открива начини, по които ЕС може да помогне.
Докладът за опита на гражданите на ЕС с корупцията и усилията за справяне с нея се публикува на всеки две години.

Източник: Европейска комисия

 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside