Начало arrow Събития arrow Детски лагер в Габрово  
Детски лагер в Габрово Печат
01 юли 2015
7„Аз искам да стана новатор, когато порасна“ – това беше категоричния отговор на едно дете в отговор на журналистически въпрос по време на летния лагер „Млад техник, изследовател и изобретател“, организиран от учебния център към „Мехатроника“ АД и „Европа директно“ Габрово към Габровската търговско-промишлена палата.

Детския лагер се проведе в група от 15 деца, като целта му беше да провокира интереса им към науката и техниката, като фундаменталните и сериозни науки като математика, физика и други се представят от занимателната им страна.
7Възможен ли е живот без числа? Какво е програмист? За какво ни е нужна криптологията? Как смята компютърът? – да си отговорят на тези и много други въпроси помагаха студенти от Технически университет в Габрово и състезатели от отбора по роботика. През цялото време с младите хора беше и симпатичното роботче Мехаино – свръх интелигентен и изключително можещ. Посредством практически занимания участниците имаха възможност да се запознаят с принципите на изобретенията,  да опознаят елементите в електротехниката, да  запояват платки, да сглобят светофарна уредба и да я програмират, да видят как работи 3D принтер и да управляват дрон. И понеже е лято имаше и много игри и награди, осигурени от Европа директно Габрово.
Лагерът приключи с раздаването на „професионални“ сертификати. Надяваме се, че нашите участници ще бъдат сред бъдещите известни откриватели.
Контекст:
Научните изследвания и иновациите   заемат централно място в стратегията на ЕС за създаване на растеж и работни места Европа 2020.  Постигането на добри резултати в тази сфера, пряко ще допринесе за повишаване конкурентоспособността на икономиката и благосъстоянието на европейските граждани.
Откриването и развитие на талантите и способностите на децата и младите хора в науката, техниката и технологиите и подготовката на професионални кадри, които да заемат подобаващо място в науката и производството са едни от основните приоритети в сферата на образованието в България.
 
Източник: Европа директно  - Габрово
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside