Начало arrow Събития arrow Ден на спорта и на Европа в Севлиево  
Ден на спорта и на Европа в Севлиево Печат
02 юни 2015
6Множество спортисти и младежи се включиха в отбелязването на Деня на спорта и Европа на 15 май в Севлиево. Атрактивните демонстрации на различните видове бойни спортове, на волейболните отбори в спортната зала „Дан Колов“ бяха завършек на една спортна седмица, в която спортните клубове и училищата се включиха в масови състезания и демонстрации по повече от 10 вида спорт. 7Ръководителят на Европейския информационен център „Европа директно“ при Габровската търговско-промишлена палата г-жа Галина Михнева откри празника за участниците и зрителите в залата. По-късно в парк „Черничките“ се проведе щафета за ученици от 5 до 12 клас, разделени в три възрастови групи - 5-8, 9-10 и 11-12 клас. Върху екипите на много от участниците се виждаше логото на ОП „Развитие на човешките ресурси“ и програма УСПЕХ.
Най-много купи в отделните възрастови групи събраха учениците от ПГМЕТ „Ген. Стоян Бъчваров“. В парка „Черничките“ беше началото и на велопохода до местността Вран. На игрището в местността Борова гора вървеше надпреварата по футбол, а на кортовете на МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ - по тенис на корт.

7За своите усилия всички участници получиха много спортни пособия за награди, осигурени от „Европа директно“ - Габрово и Община Севлиево.
Събитията бяха организирани от Община Севлиево и Европейския информационен център „Европа директно“ със съдействието на РСО „Централна Стара планина“.
„Денят на Европа е празник на единството и мира на стария континент” – припомни Галина Михнева, изп. директор на ГТПП и ръководител на „Европа директно“ в Габрово.
Той се отбелязва на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа.
На 9 май 1950 г., само 5 години след края на Втората световна война, той призовава за съюзяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти. „Декларацията на Шуман” е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния Европейски съюз. През 1985 г. в Милано държавните и правителствените ръководители на страните от тогавашната Европейска общност решават 9 май да бъде празникът на ЕС.

Източник: Европа директно Габрово
 
7
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside