Начало arrow Архив на новините arrow Октомври 2013 arrow За по-добро цифрово образование  
За по-добро цифрово образование Печат
02 октомври 2013

4Нова инициатива на ЕС ще помогне за осигуряване на младите хора на компютърните умения, от които се нуждаят, за да успеят през 21-ви век.
До 2020 г. над 90% от работните места в Европа ще изискват компютърни умения, тъй като технологиите играят все по-голяма роля в нашия живот. Въпреки това много училища и университети нямат ресурси, интернет връзка или оборудване, за да вървят в крак с промените. За да се справи с проблема и за да помогне на европейците да са конкурентоспособни в цифровата епоха, ЕС стартира инициативата „Отваряне на образованието“. Тя има за цел да се осигурят повече ресурси за учители, ученици и организации и да се подобрят компютърната инфраструктура и интернет връзките в училищата.

Преодоляване на липсата на компютърни умения
Новата инициатива на ЕС е част от по-общ план на Съюза за разширяване на компютърните умения в Европа. Въпреки все по-голямата роля, която цифровите технологии играят в днешното общество, само ограничен брой хора разбират как работят смартфоните и преносимите компютри. При представянето на новата стратегия комисарят по образованието Андрула Василиу каза: „Не е достатъчно да знаем как да работим с дадено приложение или програма, имаме нужда от младежи, които могат сами да създават такива.“ Това ще осигури на младите хора уменията, от които се нуждаят, за да намерят работа в бъдеще, и ще увеличи броя на креативните и предприемчиви хора на европейския пазар на труда.

Отворено образование Европа
Комисията създаде нов уебсайт, Open Education Europa който ще позволи на учениците, учителите и широката публика да използват и споделят безплатни цифрови ресурси. Всички учебни материали, създадени с помощта на финансиране от ЕС, ще бъдат достъпни безплатно за потребителите на сайта. На сайта ще има също форум, позволяващ на учителите и учениците да обсъждат и популяризират по-доброто използване на цифровите технологии, както и да обменят добри практики. С „Отваряне на образованието“ ще се търси решение и на други проблеми на цифровото образование в Европа. Ще има засилена подкрепа за обучение на учители в използването на цифрови технологии в класната стая, както и финансиране за подобряване на широколентовия достъп до интернет и компютърното оборудване в училища и университети.

Източник: Европейска комисия

 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside