Начало arrow Архив на новините arrow Декември 2012 arrow “Няма книжка като тази”  
“Няма книжка като тази” Печат
22 декември 2012

7“Няма книжка като тази” е необичайното заглавие на сборника от рецепти, обичаи, традиции, стари игри и всичко останало, което участниците в конкурса на “Европа директно” Габрово при Габровската търговско-промишлена палата научиха от своите баби и дядовци. Съставител и редактор на изданието е Елена Христова, която беше и член на журито, оценило творбите на участниците. Нейно е стихотворението, което е вместо предговор на изданието, нейн е и финалът.
Книжката наистина е необичайна. Тя не е нито сборник с рецепти, нито етнографско изследване, но в същото време носи духа, свидетелства за практичността на хората над 60 години, запазва за бъдещето спомени за нещо, което сякаш безвъзвратно е минало.

Финалът на нашата книжка:

Някога, някъде, там... мъждукаща светлина, газова лампа, приказки за стари времена, две малки ръце гушкат парцалена кукла.
Днес, тук, сега...неонов отблясък, пъстър свят, очи, впарени към градския шум.
Раждаме се, растем, стареем. Слушаме, помним, разказваме.
Традициите не остаряват. Идва новото време, а с него и мигът, в който осъзнаваме, че сме порастнали. И разбирането, че животът ни вече е подчинен на това да учим онези след себе си.
Днес, тук, сега...приказки за стари времена, две малки ръце гушкат парцалената кукла на баба.


Електронната версия на книжката е достъпна на сайта на Европа директно Габрово тук

Източник: Europe Direct Габрово

 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside