Начало arrow Архив на новините arrow Ноември 2012 arrow Общини на 2012 г. по Програмата за развитие на селските райони  
Общини на 2012 г. по Програмата за развитие на селските райони Печат
27 ноември 2012

5Суворово, Гулянци, Чавдар и Батак спечелиха първите места в конкурса за Община на 2012-а година по Програмата за развитие на селските райони.

Суворово заслужи приза в категорията „Инфраструктура” със своя проект за изграждане на спортно-възстановителен и културен комплекс в града. Второто място е за община Лъки с проекта за модернизация на Младежкия дом и поставянето на слънчеви панели, а третото е за община Калояново за създаването на културен център в с. Житница.

В категорията „Обновяване и развитие на населените места” първото място е за Гулянци с проекта за благоустрояване на площадите в селата Милковица, Дъбован, Крета, Загражден, Искър, Сомовит, Шияково и Ленково. На второ и трето място бяха отличени ВиК проектите на с. Кесарево, община Стражица, и на с. Селча, община Девин.

Община Чавдар заслужи първото място в категория „Туризъм” с изграждането на археологическия парк „Тополница” в местността „Св. Петка”. Подгласници са Сливница с проекта за екопътека, места за отдих и информационен център в с. Алдомировци” и Ивайловград с проекта за изграждането на постоянна изложба на етнографското наследство и природните забележителности с прилагане на аудио-визуални компютърни умения”.

В последната категория „Местна инициативна група” победител е община Батак с проекта „Местна инициативна група Терра Бесика – Батак и Ракитово”. На второ и трето място са Стражица с проекта „Придобиване на умения и постигане на обществена активност на територията на потенциална МИГ-Лясковец-Стражица” и община Харманли с проекта „Придобиване на умения и постигане на обществена активност на потенциална местна инициативна група на територията на община Харманли”

Конкурсът „Община 2012” е организиран от Министерството на земеделието и храните и се проведе под патронажа на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов. Журито е избрало 12-те най-добри проекти измежду 38 общини и 80 проекта. Критериите са целесъобразност на проекта, въздействието му върху природата, начина на живот и икономиката на региона, прилагането на иновативен подход, повишаване качеството на живот на хората, размерът на усвоените средства и цялостната промяна в облика на населеното място.

Източник: http://prsr.government.bg

 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside