Начало arrow Архив на новините arrow Август 2012 arrow Изложение “Европа за нас”  
Изложение “Европа за нас” Печат
24 август 2012

41От 16 до 18 юни 2012 г. пред Националния дворец на културата се проведе второто издание на изложението на европейски програми и проекти „Европа за нас". Инициативата се осъществи под патронажа на министъра по управление на средства от ЕС Томислав Дончев

Изложението бе открито официално от министър Дончев, ръководителя на Представителството на ЕК у нас Зинаида Златанова, столичния кмет Йорданка Фандъкова и министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

В рамките на изложението „Европа за нас" посетителите имаха възможност да получат ценна информация за възможностите за финансиране на проекти по оперативните програми, както и да се запознаят с конкретни примери за успешни европейски проекти.

Със свои шатри и щандове бяха представени всички оперативни програми, съфинасирани от Структурните и Кохезионния фондове на ЕС, Програмата за развитие на селските райони и Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство". Столичната община тази година за пръв път участва със своя шатра.
42Централното координационно звено (ЦКЗ) към министъра по управление на средства от ЕС също бе самостоятелно представено. В специалната шатра гражданите можеха да се запознаят с неговата дейност, както и с дейността на мрежата от Областни информационни центрове по Кохезионна политика на ЕС. Участието на ЦКЗ бе финансирано по проект № 0103-ЦИО-3.1 „Популяризиране на добри практики по Оперативните програми, съфинансирани от Структурните фондове и Кохезионния фонд на Европейския съюз, и подготовката на програмен период 2014-2020 г." по Оперативна програма „Техническа помощ".
Безплатни ателиета, в които децата се забавляваха с игри и приложни изкуства, отвориха врати в рамките на изложението. Най-голям интерес предизвика играта „Опознай Европа", в която децата оцветяваха картинки на забележителности от континента и след това ги залепяха на правилното място върху специално подготвена голяма винилова карта на Европа. 
В програмата на събитието бях предвидени още забавления и атрактивни представления на открита сцена с участието на самодейни състави, танцови ансамбли и индивидуални изпълнители. 
В третия ден на изложението се проведе публичен дискусионен форум на тема „Научени уроци от настоящия програмен период". В него на въпросите на присъстващите отговаряха представители на всички Оперативни програми, Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство" и Програмите за трансгранично сътрудничество.
Снимки от изложението и дискусионния форум можете да намерите във Facebook на  следния линк:
http://www.facebook.com/pages/eufundsbg/163113773755742#!/pages/Изложение-Европа-за-нас-Expo-Europe-for-Us-Sofia-2012/201966583172022

Презентацията от Дискусионния форум можете да разгледате тук.

Източник:  www.eufunds.bg

 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside