Начало arrow Архив на новините arrow Август 2012 arrow Регионите в центъра на вниманието  
Регионите в центъра на вниманието Печат
23 август 2012

2ЕС отличава най-оригиналните и новаторски регионални проекти – Награди RegioStars 2012.
Проект за повишаване на заетостта в сферата на екологичните технологии и съвместен проект за подпомагане на стари хора, живеещи в селски райони, са сред петте отличени проекта на тазгодишните награди RegioStars
en fr.

Това са само някои от стотиците хиляди проекти, ползвали средства от фонда за регионално развитие на ЕС. Победителите във всяка от категориите:

Eco World Styria de en, интелигентен растеж – мрежата е повишила броя на използващите екологично чисти технологии компании в австрийския регион Щирия и работи за превръщането на този клъстер от около 180 компании в световен център за екоиновации. От началото на проекта в сферата на екологичните технологии са създадени 5000 нови работни места.

GRaBS en, устойчив растеж – 14 партньори от 8 държави от ЕС помагат на регионални органи да адаптират съществуващи и нови градоустройствени дейности, за да устоят на екстремни климатични условия, дължащи се на изменението на климата.

Older people for Older people en, приобщаващ растеж – регионални органи във Финландия, Гренландия, Северна Ирландия, Шотландия и Швеция са работили с възрастни хора, за да открият алтернативни начини за предоставяне на услуги за подпомагане, от които се нуждаят живеещите в селски райони възрастни хора.

South East Malmo  sv, развитие на градски райони в неблагоприятно положение – шведският проект е създал партньорства между жителите, притежателите на имоти и предприятията в четири области с висока безработица в югоизточен Малмьо.

Подляско воеводство  en pl, информиране на обществеността – този полски регион е разработил уебсайт на полски и английски с подробна информация за инвестиции на ЕС и бенефициенти на програми.

Победителите получиха наградите си на 14 юни, в навечерието на годишната конференция en на представителите на местни и регионални власти.

За тазгодишните награди кандидатстваха 107 проекта. Всички те са получили помощ от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) или от Кохезионния фонд.

Източник: Европейска комисия

 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside