Начало arrow Архив на новините arrow Февруари 2012 arrow ЕК реформира правилата за работа с лични данни в интернет  
ЕК реформира правилата за работа с лични данни в интернет Печат
17 февруари 2012

4Европейската комисия внесе за обсъждане нов пакет от регулации за защита на личните данни в интернет. В прессъобщение на институцията се съобщава, че реформата на първоначално заложените през 1995 г. правила ще предостави повече сигурност на потребителите, а едновременно с това и ще спести на интернет бизнесите около 2.3 млрд. евро годишно.
"Защитата на личните данни е основно право на всички европейци. Новите регулации ще вдъхнат доверие у потребителите да ползват онлайн услуги по-уверено, защото те ще бъдат по-добре информирани относно правата си и ще могат сами да контролират личната си информация в мрежата", заяви комисар Вивиан Рединг, която внася предложението за разглеждане.
Основните промени, включени в реформата, са:
• Единен пакет от правила ще бъде валиден за целия Европейски съюз.
• Ненужната бюрократщина по регистрирането на компаниите, опериращи с потребителски данни, ще бъде намалена и разходът им ще спадне от 2.3 млрд. евро на 130 млн. евро годишно.
• Всички компании, станали жертва на хакерски атаки, са задължени да уведомят националните власти в срок от не повече от 24 часа от инцидента.
• Всички потребители ще имат правото на достъп до личната си информация, както и свободата да я прехвърлят от един доставчик на услуги на друг. Едновременно с това на потребителите се дава и "правото да бъдат забравени", т.е. да изтрият изцяло личните си данни от сървъра на дадена компания.
• Независимите държавни регулатори на личните данни ще получат възможността да глобяват нарушителите на закона с до 1 млн. евро, или 2% от глобалния приход на компанията нарушител.
• Нова европейска директива ще приложи общи принципи за защита на личните данни в наказателното законодателство на национално ниво.

Очаква се реформите да повлияят сериозно на големите компании, които боравят с потребителски данни - като Facebook и Google. Именно Google обявиха, че реформират подхода си към личната информация на клиентите си в отговор на предстоящите регулации.
Законодателният процес по въвеждането на реформата все пак ще отнеме между 2 и 3 години и едва ли ще влезе в действие преди 2014 г.

Повече за предложенията за преразглеждане на законодателството на ЕС за защита на личните данни

Повече за защитата на данните в ЕС

Източник: http://www.dnevnik.bg/

 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside