Начало arrow Архив на новините arrow Януари 2011 arrow Стратегия за развитие на Дунавския регион  
EUROPE DIRECT
Начало
Европейски избори
Новини
Събития
Текущи покани
Програми
Услуги на центъра
Въпроси
Контакт
Библиотека
Фотогалерия
Архив на новините
Видео
Аудио
Мисия възможна!
План "Юнкер"
Обща информация Обща информация
Новини
Медии
Инф. материали
Полезни връзки
Анкета
Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение! Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение!
Последни новини
Партньори
ГТТП - Приемна структура ГТТП - Приемна структура
Дарик Радио Габрово - медиен партньор Дарик Радио Габрово - медиен партньор
Вестник Вестник "100 Вести" - медиен партньор
GDPR
Декларацията за поверителност на личните данни на ГТТП
Стратегия за развитие на Дунавския регион Печат
02 януари 2011

2-1Нови планове за развитие на икономическия потенциал, подобряване на околната среда и повишаване на сигурността.
С население от 100 млн. души и обхващащ части от 14 държави, сред които 8 страни от ЕС, Дунавският басейн включва някои от най-бедните региони в Европа, както и някои от най-богатите.
Стратегията за региона на река Дунав en насърчава дълготрайното сътрудничество за справяне с редица проблеми на местно ниво, за засилване на икономическото развитие, подобряване на транспорта и енергийните връзки, опазване на околната среда и засилване на сигурността.

Икономическо развитие - по-големите инвестиции в образованието и изследователската дейност имат за цел да премахнат неравенствата в икономическото развитие и жизнените стандарти.
Транспорт - една от целите е да се увеличи превозът на товари по река Дунав с 20 % до 2020 г. Понастоящем застаряващите товарни плавателни съдове по Дунав, превозват едва 10-20 % от товарите, превозвани по река Рейн. Акцент ще бъде поставен и върху развитието на пътния и железопътния транспорт в региона.
Енергия - свързването на енергийните пазари на региона едни с други ще доведе до избягване в бъдеще на недостига на енергия и гориво, познат ни от последните зими. Произтичащото от това повишаване на конкуренцията би следвало да доведе и до намаляване на разходите за потребителите.
Околна среда - чрез нови водопречиствателни станции ще се повиши качеството на водата и ще намалее замърсяването от непречистени отпадни води и торове, изхвърляни в реката. Стратегията включва проекти за насърчаване на екотехнологиите и опазване на биоразнообразието.
Сигурност - проектите включват повишаване на способността на региона за борба с организираната престъпност и отстраняване на противопехотните мини, поставени по време на неотдавнашните регионални конфликти.

2-2Въпреки че не е планирано допълнително финансиране Комисията се стреми да използва по-ефективно наличните средства, като например 100-те млрд. евро от Европейския фонд за регионално развитие. Очаква се през първата половина на 2011 г. стратегията да бъде подкрепена от правителствата на страните от ЕС.
Държавите от ЕС в региона на река Дунав са Германия, Австрия, Унгария, Чешката република, Словакия, Словения, България и Румъния.

Повече за регионалната политика на ЕС de en fr

Източник: Европейска комисия

 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside