Начало arrow Архив на новините arrow Януари 2011 arrow Унгария застана начело на ЕС  
EUROPE DIRECT
Начало
Европейски избори
Новини
Събития
Текущи покани
Програми
Услуги на центъра
Въпроси
Контакт
Библиотека
Фотогалерия
Архив на новините
Видео
Аудио
Мисия възможна!
План "Юнкер"
Обща информация Обща информация
Новини
Медии
Инф. материали
Полезни връзки
Анкета
Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение! Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение!
Последни новини
Партньори
ГТТП - Приемна структура ГТТП - Приемна структура
Дарик Радио Габрово - медиен партньор Дарик Радио Габрово - медиен партньор
Вестник Вестник "100 Вести" - медиен партньор
GDPR
Декларацията за поверителност на личните данни на ГТТП
Унгария застана начело на ЕС Печат
20 януари 2011

21На 1 януари 2011 г. Унгария пое ръководството на ЕС след Испания и Белгия.

Унгария, която влезе в ЕС през 2004 г., ще председателства Съвета на ЕС за пръв път. Сред нейните приоритети са стабилизирането на европейската икономика, разширяването на Съюза, енергетиката и интегрирането на ромите.

Унгарското председателство започва в момент, когато икономическото възстановяване в ЕС все още е неравномерно, а процесът на излизане от кризата трябва да се стабилизира. Изправени пред трудности в еврозоната, страните членки се споразумяха да преразгледат Договора от Лисабон, за да утвърдят механизма за стабилизиране, създаден в помощ на Гърция и Ирландия. Една от целите на новото председателство ще бъде постигането на напредък в преговорите по този въпрос.
Унгария очаква също така напредък в областта на координацията на икономическите политики на страните членки. За тази цел ще бъде дадено начало на "европейски семестър" - период, по време на който проектобюджетите на всички страни ще бъдат прегледани на европейско ниво, за да бъдат открити евентуални дисбаланси.
В социален аспект Унгария ще работи за изготвяне на истинска европейска стратегия в полза на интегрирането на ромите. По-ефективно използване на европейските фондове ще позволи подобряване на условията на живот на тази общност.
Един от акцентите на унгарското председателство ще бъде организирането на среща на върха по въпросите на енергетиката, на която по-специално ще се обсъжда гарантирането на взаимна свързаност на електрическите и газовите мрежи на страните членки. Целта е намаляване на зависимостта на Съюза от държави извън него, особено по отношение на снабдяването с газ.
Новото председателство иска също така да задълбочи отношенията на ЕС с Армения, Азербайджан, Грузия, Молдова, Украйна и Беларус. То ще бъде техен домакин през май по време на втората среща на върха на "източното партньорство".
И накрая, Унгария активно ще подкрепя процеса на разширяване на Съюза, и по-конкретно приемането на Хърватия. Страната, която е кандидатка за членство в ЕС от 2004 г., на практика навлиза в заключителната фаза на преговорите за присъединяване.

22Основни приоритети в програмата на Унгарското председателство:
• Прилагане на стратегията Европа 2020 и подобряване на икономическите политики в Европейския съюз (кохезионна политика, създаване на съвместна енергийна политика и инфраструктура, икономическо управление и мерки, водещи до по-строга бюджетна дисциплина и планиране)
• Укрепване на вътрешния пазар и конкурентоспособността
• Разширяване на Шенгенското пространство с включването на България и Румъния
• Обединяване на Източна и Западна Европа - силен Европейски съюз, а не Европа на две скорости
• Приключване на преговорите за присъединяване на Хърватия към ЕС; продължаване на преговорите за присъединяване на Турция; интегриране на Западните Балкани
• Развитие на Дунавската транснационална стратегия и осъществяване на програми за устойчиво развитие на региона: ефективно водно стопанство, ускорено изграждане на трансевропейските транспортни коридори и засилване на научното сътрудничество между страните по поречието на Дунав
• Решаване на проблемите на ромите в Европа.

Уебсайт на унгарското председателство на Съвета на ЕС en fr 

Източник: Европейска комисия

 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside