Начало arrow Архив на новините arrow Януари 2011 arrow Ефективни онлайн услуги за граждани и фирми  
EUROPE DIRECT
Начало
Европейски избори
Новини
Събития
Текущи покани
Програми
Услуги на центъра
Въпроси
Контакт
Библиотека
Фотогалерия
Архив на новините
Видео
Аудио
Мисия възможна!
План "Юнкер"
Обща информация Обща информация
Новини
Медии
Инф. материали
Полезни връзки
Анкета
Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение! Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение!
Последни новини
Партньори
ГТТП - Приемна структура ГТТП - Приемна структура
Дарик Радио Габрово - медиен партньор Дарик Радио Габрово - медиен партньор
Вестник Вестник "100 Вести" - медиен партньор
GDPR
Декларацията за поверителност на личните данни на ГТТП
Ефективни онлайн услуги за граждани и фирми Печат
20 януари 2011

3Петгодишен план за засилване на обществените услуги по интернет ще спести на хората време и пари и ще подобри конкурентоспособността на ЕС.
Развитието на интернет доведе до намаляване на хартиените формуляри, но не всички обществени служби се възползват напълно от неговия потенциал. Целта на Плана за действие за електронно управление  en е повече административни формалности да могат да бъдат извършвани онлайн. Това ще спомогне за намаляване на бюрокрацията и ще позволи на държавните администрации да предлагат възможно най-добро обслужване без допълнителни разходи.
Целта на плана е 50% от гражданите и 80% от предприятията да използват обществени онлайн услуги до 2015 г.
Страните от ЕС ще си сътрудничат с Комисията за разработване на общоевропейски услуги за електронно управление. По-конкретно те ще се заемат с допълнителната административна тежест за хората и фирмите, които живеят или извършват дейност извън родната си страна – важна пречка пред икономическата конкурентоспособност на ЕС.

Граждани
Формалности като регистрирането на новородено дете или плащането на данъци в бъдеще ще могат да се извършват, без да се напуска уюта на дома. Хората без интернет връзка ще имат достъп до онлайн услуги чрез своя телевизор, телефон или мобилен телефон.
Онлайн услугите ще са от полза и за тези, които искат да се преместят в друга страна от Съюза. Един от приоритетите на плана например е да се разработят начини за записване по интернет във всеки един университет в ЕС. Когато за студентите е също толкова лесно да учат в чужбина, колкото и у дома, те ще бъдат насърчени да търсят възможности в чуждестранни университети. В момента тече пилотен проект по тази схема с участието на пет страни от ЕС.
Гражданите ще могат активно да участват в процеса на изготвяне на политики чрез онлайн дебати и допитвания.

Предприятия
Предприятията също ще спестяват време и средства, като вършат голяма част от своите административни задачи, без да напускат офиса. Трансграничните онлайн услуги ще бъдат в услуга на предприемачи и компании, които искат да се установят и разширят дейността си в други страни от ЕС.
В момента страните от ЕС подготвят серия от трансгранични онлайн публични услуги, които ще влязат в действие между 2012 и 2015 г. Успоредно с това Комисията ще оцени как онлайн услугите могат да намалят въглеродния отпечатък на държавните администрации.

Повече за електронното управление  en

Източник: Европейска комисия

 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside