Начало arrow Архив на новините arrow Януари 2011 arrow Естония прие еврото от 1 януари 2011  
EUROPE DIRECT
Начало
Европейски избори
Новини
Събития
Текущи покани
Програми
Услуги на центъра
Въпроси
Контакт
Библиотека
Фотогалерия
Архив на новините
Видео
Аудио
Мисия възможна!
План "Юнкер"
Обща информация Обща информация
Новини
Медии
Инф. материали
Полезни връзки
Анкета
Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение! Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение!
Последни новини
Партньори
ГТТП - Приемна структура ГТТП - Приемна структура
Дарик Радио Габрово - медиен партньор Дарик Радио Габрово - медиен партньор
Вестник Вестник "100 Вести" - медиен партньор
GDPR
Декларацията за поверителност на личните данни на ГТТП
Естония прие еврото от 1 януари 2011 Печат
20 януари 2011

4Приемайки еврото от 1 януари, естонците се присъединиха към общата валута, която се ползва от близо 330 милиона души в 17 държави членки на еврозоната. Председателят на ЕП Йежи Бузек поздрави Естония и подчерта ангажимента на балтийската страна да покрие всички необходими стандарти.

От началото на 2011 година Естония стана 17-та държава в еврозоната, наред с Австрия, Белгия, Кипър, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Люксембург, Малта, Нидерландия, Португалия, Словакия, Словения и Испания.
Председателят на Европейския парламент Йежи Бузек посочи по този повод: "Нова година носи на естонския народ голямо постижение, с което всички трябва да се гордеят: присъединяването към еврозоната. Това е резултат на силната ангажираност на Естония да покрие всички необходими стандарти и да проправи пътя към бъдещ просперитет на своите граждани. "
До средата на януари в балтийската държава ще има период, в който и двете валути - еврото и естонската крона ще бъдат в обращение успоредно, за да се даде възможност за постепенно изтегляне на естонската крона.
На националната страна на естонските евромонети ще бъде изобразена географска карта на страната и думата  "Eesti", което означава "Естония". Евромонетите по принцип имат една обща страна за всички държави членки на еврозоната и "национална" страна, която изобразява символ на съответната държава.
Единната европейска валута бе създадена през 1999 година, като банкнотите и монетите бяха въведени през 2002 година. Дания и Великобритания използваха опцията за неучастие и  останаха извън еврозоната. За останалите членки на ЕС се очаква да се присъединят към еврозоната в следващите няколко години. За целта трябва да изпълнят необходимите критерии по отношение на нивото на  инфлацията, държавните финанси, обменните курсове и дългосрочните лихвени проценти.

Източник: Eвропейски парламент

 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside