Начало arrow Архив на новините arrow Юли 2010 arrow Нови правила на ЕС за етикиране влизат в сила от 1 юли  
EUROPE DIRECT
Начало
Европейски избори
Новини
Събития
Текущи покани
Програми
Услуги на центъра
Въпроси
Контакт
Библиотека
Фотогалерия
Архив на новините
Видео
Аудио
Мисия възможна!
План "Юнкер"
Обща информация Обща информация
Новини
Медии
Инф. материали
Полезни връзки
Анкета
Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение! Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение!
Последни новини
Партньори
ГТТП - Приемна структура ГТТП - Приемна структура
Дарик Радио Габрово - медиен партньор Дарик Радио Габрово - медиен партньор
Вестник Вестник "100 Вести" - медиен партньор
GDPR
Декларацията за поверителност на личните данни на ГТТП
Нови правила на ЕС за етикиране влизат в сила от 1 юли Печат
25 юли 2010

1Нови правила на ЕС за етикетиране на биологични продукти, включващи изискването за поставяне на новото лого на ЕС за биологични продукти, влизат в сила на 1 юли 2010 г.
Отсега нататък знакът, наречен „Европейско листо“ ще бъде задължителен за опакованите биологични хранителни продукти, които са произведени в държава-членка на ЕС и са в съответствие с необходимите стандарти.
Други частни, регионални или национални знаци ще се поставят както и досега редом със знака на ЕС.  Логото не е задължително за неопаковани и внесени от други държави биологични продукти.

Освен логото новите правила за етикетиране включват и задължително посочване на мястото на производство на съставките на продукта и на кодовия номер на органа, отговарящ за контрола.  Операторите разполагат с двегодишен преходен период, през който да се съобразят с новите правила за етикетиране.  Друга промяна е въвеждането за пръв път на правила на ЕС за биологични аквакултури.

„Европейското листо“ показва звездите на ЕС под формата на листо на зелен фон, като внушава на потребителите две важни идеи:  Природата и Европа. Логото е регистрирано от Европейската комисия като обща търговска марка.  Създадено от немския студент Душан Миленкович, логото стана неоспорим победител в онлайн проучване след конкурс сред европейски студенти по изкуство.  Победителят и останалите отличени в конкурса ще бъдат наградени на официална церемония в Брюксел на 19 юли 2010 г., която ще се проведе по същото време като Конференцията относно бъдещето на Общата селскостопанска политика (19-20 юли).

Източник: Представителство на Eвропейската комисия

 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside