Начало arrow Архив на новините arrow Юли 2010 arrow ЕК представи основните принципи на икономическото управление в съюза  
EUROPE DIRECT
Начало
Европейски избори
Новини
Събития
Текущи покани
Програми
Услуги на центъра
Въпроси
Контакт
Библиотека
Фотогалерия
Архив на новините
Видео
Аудио
Мисия възможна!
План "Юнкер"
Обща информация Обща информация
Новини
Медии
Инф. материали
Полезни връзки
Анкета
Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение! Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение!
Последни новини
Партньори
ГТТП - Приемна структура ГТТП - Приемна структура
Дарик Радио Габрово - медиен партньор Дарик Радио Габрово - медиен партньор
Вестник Вестник "100 Вести" - медиен партньор
GDPR
Декларацията за поверителност на личните данни на ГТТП
ЕК представи основните принципи на икономическото управление в съюза Печат
25 юли 2010

В съобщение на Европейската комисия от 30.06.2010 г. се представят основните принципи за укрепване на икономическото управление в Европейския съюз, съобщава Рапид. Предложени са набор от инструменти за ефективно укрепване на превантивните и коригиращи направления в Пакта за стабилност и растеж и е разширено наблюдението на макроикономическите дисбаланси. В ЕС ще се прилага ефективен икономически надзор чрез подходящи санкции и стимули.
Създаването на „Европейски семестър" от януари 2011 г. ще се превърне в крайъгълен камък на координацията в икономическата политика. С оглед постигане на по-интегриран надзор на икономическите политики, беше предложено, според правилата на стратегия „Европа 2020", да се синхронизира оценката за фискалната и структурната политика на държавите-членки в т.нар. „Европейски семестър". Това ще позволи на страните-членки да се възползват от предварителната координация на европейско равнище, когато те подготвят своите национални бюджети и програми за реформи.
Държавите-членки няма да представят своите национални бюджети на ЕС, преди те да бъдат представени в националните им парламенти. Вместо това, представената информацията ще даде възможност за ползотворни дискусии по фискалната политика. Това ще изисква актуализация на фискалните планове за текущата година, макроикономически сценарий, подкрепящ проектобюджета, както и конкретни указания относно плановете за следващия бюджет.
За по-добро откриване на дисбалансите, Комисията ще създаде индекс, съставен от икономически и финансови показатели. Комисията ще извършва задълбочен анализ на страната и ще дава конкретни препоръки за справяне с дисбалансите, когато е необходимо.
Въз основа на националните програми за реформи на държавите-членки, ЕК ще оцени начина, по който всяка страна напредва към своите национални цели, съответстващи на икономическата стратегия „Европа 2020".
В случай, че не е постигнат достатъчен напредък, ЕК може да направи специфични за всяка страна препоръки. Комисията може също така директно да отправи предупреждение до съответната държава-членка.
ЕК предлага по-широк кръг от санкции и стимули за укрепване на доверието във фискалната рамка на ЕС. Тези мерки трябва да бъдат използвани и превантивно, за да дадат тласък в по-ранен етап.
За страните в еврозоната може да бъде въведен безлихвен депозит за тези от тях, които не са напреднали достатъчно с бюджетната консолидация.
По отношение на коригиращи мерки, бюджетът на ЕС трябва да бъде използван като допълнителен лост, гарантиращ спазването на Пакта за стабилност и растеж.
Неспазването на правилата може да доведе до спиране или евентуално пренасочване на ангажиментите, свързани с многогодишните програми. Това няма да се отрази незабавно върху плащанията и ще даде време за корекция. От друга страна, в случай на неспазване на препоръките за коригиране на прекомерния дефицит, ще бъде наложена отмяната на бюджетните задължения и окончателната загуба на плащанията за съответната страна.

Източник: http://www.europa.bg/

 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside