Начало arrow Архив на новините arrow Юли 2010 arrow Фонд ”Земеделие” настоява за удължаване на срока за кандидатстване по схемата „Училищен плод”  
EUROPE DIRECT
Начало
Европейски избори
Новини
Събития
Текущи покани
Програми
Услуги на центъра
Въпроси
Контакт
Библиотека
Фотогалерия
Архив на новините
Видео
Аудио
Мисия възможна!
План "Юнкер"
Обща информация Обща информация
Новини
Медии
Инф. материали
Полезни връзки
Анкета
Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение! Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение!
Последни новини
Партньори
ГТТП - Приемна структура ГТТП - Приемна структура
Дарик Радио Габрово - медиен партньор Дарик Радио Габрово - медиен партньор
Вестник Вестник "100 Вести" - медиен партньор
GDPR
Декларацията за поверителност на личните данни на ГТТП
Фонд ”Земеделие” настоява за удължаване на срока за кандидатстване по схемата „Училищен плод” Печат
25 юли 2010

5От Държавен фонд „Земеделие” – Разплащателна агенция е внесено предложение до  Министерство на земеделието и храните за удължаване с един месец на срока за прием на заявления по схема „Училищен плод”. Искането е срокът за кандидатстване да се удължи до края на юли. Причината е, че интересът към схемата в рамките на едномесечния период за кандидатстване е много нисък и има риск от подпомагането да се възползват малко на брой детски градини и училища. За удължаване на срока за подаване на заявления до края на юли е необходимо решение на Министерски съвет.
Към 30 юни в областните структури на ДФ „Земеделие” са подадени 502 заявления от общо 1033 учебни заведения в страната като повече от половината от документите са подадени в последните два работни дни преди изтичане на крайния срок. Броят на кандидатствалите учебни заведения е  малък и няма да гарантира добра усвояемост на средствата по европейската схема.
 Максималният брой деца, които могат да се възползват от схема „Училищен плод” за предстоящата учебна година са 320 634. Ако срокът за кандидатстване не се удължи и не бъдат подадени и други заявления за финансово подпомагане, реално от схемата ще се възползват под 10% от потенциалната бройка деца. Целевите групи, които обхваща „Училищен плод” са деца от ІІІ – та и подготвителна група на общинските, държавни и частни детски градини, както и учениците от подготвителен до ІV – ти клас включително на общинските, държавните и частните училища.
В рамките на тази схема е предвидено в периода от 15 септември до 31 май в 30 учебни седмици – тоест по два пъти седмично, на децата от кандидатствалите детски градини и училища, да се раздават безплатно с финансиране от ЕС порция от пресни плодове и зеленчуци. Целта на това подпомагане е да възпитава у децата навици за здравословно хранене.
Вероятните причини за ниския интерес към участие в схемата са няколко. От една страна това е фактът, че тя все още е нова, непопулярна и ще се прилага за първи път в България като потенциалните кандидати нямат опит при подаване на заявленията и попълване на документация. От друга страна - явно едномесечният срок за кандидатстване по схемата е недостатъчен, тъй като близо 300 от заявленията са подадени на 29-ти и 30-ти юни или само в последните два работни дни преди изтичане на крайния срок.
Финансирането в размер на общо 6 582 420,46 лева по Схема „Училищен плод” за България се определя и отпуска от Европейската комисия като основната й цел е не децата да се изхранват, а чрез раздаването на безплатни плодове и зеленчуци в детските градини и училищата да се възпитават от ранна възраст навиците за здравословно хранене.
Участието в схемата до голяма степен зависи и от инициативата на всички заинтересовани лица, които биха могли да кандидатстват по нея. От експертите на Държавен фонд „Земеделие” – Разплащателна агенция бяха разпратени над 3 000 електронни писма до учебни заведения в цялата страна с подробни разяснения за условията за подпомагане и начина на кандидатстване по схемата. Въпреки това към 30 юни документи са подадени само от 1033 учебни заведения в страната.

Източник: http://www.dfz.bg

 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside