Начало arrow Архив на новините arrow Юли 2010 arrow 45 % от европейците биха искали да са си шефове  
EUROPE DIRECT
Начало
Европейски избори
Новини
Събития
Текущи покани
Програми
Услуги на центъра
Въпроси
Контакт
Библиотека
Фотогалерия
Архив на новините
Видео
Аудио
Мисия възможна!
План "Юнкер"
Обща информация Обща информация
Новини
Медии
Инф. материали
Полезни връзки
Анкета
Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение! Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение!
Последни новини
Партньори
ГТТП - Приемна структура ГТТП - Приемна структура
Дарик Радио Габрово - медиен партньор Дарик Радио Габрово - медиен партньор
Вестник Вестник "100 Вести" - медиен партньор
GDPR
Декларацията за поверителност на личните данни на ГТТП
45 % от европейците биха искали да са си шефове Печат
02 юли 2010

145% от всички европейци биха искали сами да са си шефове, ако можеха.

В сравнение със САЩ, където 55% от хората биха желали да бъдат самонеати, това равнище остава ниско, съобщава Рапид. Въпреки това докато предпочитанията към самостоятелната наетост значително са намалели в САЩ (с 6 пункта от 2007 година), това равнище остава стабилно в Европа. Една от причините за по-високите стойности в САЩ може да бъде, че 73% от всички граждани там и едва 49% от европейците заявяват, че имат добро мнение за предприемачите.
Целта на проучването на "Евробарометър" е да изгради по-добро разбиране за предприемачеството, да определи причините, които насърчават хората да станат предприемачи и да разбере какви са препятствията за това. Резултатите от проучването през 2009 година ще помогнат на Комисията при формирането на нейните политики. За първи път проучването включва страни от Азия (Китай, Япония, Южна Корея).
"Предприемаческият потенциал в Европа не е напълно разработен: 45% от европейците биха искали да бъдат свои собствени началници, ако могат, но понастоящем средно 10% действително са такива. Ако можем да увеличим този процент, може да имаме милиони новаторски и креативни предприятия, които да подновят икономическата база в Европа", каза европейският комисар по въпросите на промишлеността и предприемачеството Антонио Таяни.
В отделните страни има големи разлики в отношението към собствената наетост: Кипър и Гърция показват по-високи от средните резултати за ЕС, дори от тези за САЩ. В Словакия, Белгия и Дания едва една трета от населението или по-малко проявява интерес към предприемачеството. За България около половината (50,3%) от запитаните са изразили желание да имат собствен бизнес.
Мъжете и младите хора изразяват по-силни предпочитания към това да са самонаети, в сравнение с жените и по-възрастните. Израстването в семейство на предприемачи или в градска среда насърчава желанието за личен бизнес.
Липсата на средства традиционно е най-важната причина, която възпира европейците от това да стартират свое предприятие. Въпреки това неочакваното наследство няма да накара много от европейците да започнат свой бизнес.
Хората, които имат опит в бизнеса, са по-склонни да поемат рискове и да се съревновават с конкуренцията. Бизнесмените също така са по-уверени в овладяването на трудни задачи и по-малко разчитат на късмета си при решаване на проблемите.

Източник: http://www.europe.bg/

 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside