Начало arrow Архив на новините arrow Юли 2010 arrow Среща на бизнеса с министрите на финансите и образованието  
EUROPE DIRECT
Начало
Европейски избори
Новини
Събития
Текущи покани
Програми
Услуги на центъра
Въпроси
Контакт
Библиотека
Фотогалерия
Архив на новините
Видео
Аудио
Мисия възможна!
План "Юнкер"
Обща информация Обща информация
Новини
Медии
Инф. материали
Полезни връзки
Анкета
Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение! Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение!
Последни новини
Партньори
ГТТП - Приемна структура ГТТП - Приемна структура
Дарик Радио Габрово - медиен партньор Дарик Радио Габрово - медиен партньор
Вестник Вестник "100 Вести" - медиен партньор
GDPR
Декларацията за поверителност на личните данни на ГТТП
Среща на бизнеса с министрите на финансите и образованието Печат
02 юли 2010

sdБългарската икономика започва да излиза от кризата и за това има явни сигнали от всички сектори, подчерта финансовият министър Симеон Дянков. Той се срещна на 14 юни с представители на бизнеса от Габровска област и отговори на въпросите им. Министър Дянков съобщи, че износът спрямо трети страни през април се е увеличил с 36,7 % и това е най-високото увеличение от март 2006 г. Според него започват да се сбъдват прогнозите, че водена от износа българската икономика започва да се съживява.

Симеон Дянков отбеляза и факта, че за първото тримесечие на тази година спрямо първото на миналата доходите на лице от домакинство са пораснали номинално 5,7 на сто, като реалното повишение е 4,4%. За май ипотеките също са се увеличили - с 8 на сто като това е първият голям ръст от преди 2 години. Министърът съобщи, че силно е намалял дългът на държавата от невъзстановен ДДС – на около 200 млн. лв., което е на най-ниско ниво от 2006 г.

Министърът на финансите не коментира останалите задължения на държавата към бизнеса, като подчерта само, че схемата за разплащане през банката за развитие набира скорост. Това ще е и предпочитаният начин на разплащане и в бъдеще с фирмите. Въпросите, които задаваха представителите на бизнеса, бяха съсредоточени основно около процедурите за разплащане и взаимната задлъжнялост.

Той бе категоричен, че е необходима добра работа между централна и местна власт.
Министърът на образованието Сергей Игнатов очерта основните насоки за реформа във висшето образование, практическото приложение на научните изследвания, връзките на бизнеса с образованието.

Двамата министри подписаха пергамент, с който удостовериха предоставянето на 1 500 000 лв. за довършване на базата на Националната Априловска гимназия.

Снимки тук

Източник: ГТПП, Europe Direct Габрово

 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside