Начало arrow Архив на новините arrow Юли 2010 arrow Еразъм – рекорден брой студенти в чужбина  
EUROPE DIRECT
Начало
Европейски избори
Новини
Събития
Текущи покани
Програми
Услуги на центъра
Въпроси
Контакт
Библиотека
Фотогалерия
Архив на новините
Видео
Аудио
Мисия възможна!
План "Юнкер"
Обща информация Обща информация
Новини
Медии
Инф. материали
Полезни връзки
Анкета
Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение! Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение!
Последни новини
Партньори
ГТТП - Приемна структура ГТТП - Приемна структура
Дарик Радио Габрово - медиен партньор Дарик Радио Габрово - медиен партньор
Вестник Вестник "100 Вести" - медиен партньор
GDPR
Декларацията за поверителност на личните данни на ГТТП
Еразъм – рекорден брой студенти в чужбина Печат
12 юли 2010

1Благодарение на допълнително финансиране, през миналата година участниците във водещата програма на ЕС за образование и обучение са били повече от всякога.

През 2008-2009 г. близо 200 000 студенти са получили финансиране от ЕС, за да учат или стажуват в чужбина - увеличение с 8,7 % спрямо предходния период на финансиране.

Рязкото увеличение на участието, съвпадащо с 12-процентово нарастване на бюджета на Еразъм показва, че студентите имат силно желание да се възползват от средствата, ако са предоставени такива. Средната месечна стипендия също бе повишена до 272 евро, което покрива малко повече от разходите им за живот.
Еразъм е една от най-популярните програми на ЕС, като от 1987 г. досега в нея са участвали над 2,2 млн. души. Тя дава възможност на студентите да прекарат между 3 и 12 месеца в друга европейска страна, за да учат или да се обучават на работното място.
След като през 2009 г. в нея се включиха Хърватия и Бивша югославска република Македония, в програмата участват над 4000 висши училища от 33 европейски страни.
Испания, Франция и Германия са били най-популярните дестинации, като тези три държави също така са изпратили в чужбина най-голям брой студенти - около 40 % от всички.
Обучението в чужбина се признава от Алма матер на студентите, така че семестър или два в чужбина не са загубено време. Освен че разширява академичните възможности, на личностно ниво програмата възпитава междукултурни умения и помага на учащите да станат по-независими.
През 2007 г. финансираните по Еразъм дейности се разшириха, за да се даде на студентите шанс да отидат в чужбина за учебни стажове в предприятия или организации. През 2008-2009 г. около 30 400 студенти са се възползвали от тази възможност - това е увеличение с над 50 % спрямо предходната година. Броят на преподавателите от висши учебни заведения, които са се възползвали от схемата, също е нараснал до 36 400.
Програмата Еразъм допринася за изпълнението на новата стратегия на ЕС за растеж и работни места - Европа 2020, като дава на младите хора "преносими" умения, които са необходими на все по-конкурентния световен пазар.

Брошура за програма "Еразъм" - на български език 
Документ с по-подробна статистическа информация, включително разбивките на последните данни по държави: „Програма „Еразъм“ през 2008/-09: обяснение на стойностите“
Програма "Еразъм"

Източник: Eвропейска комисия

 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside