Начало arrow Архив на новините arrow Юли 2010 arrow Награди за културно наследство 2010  
EUROPE DIRECT
Начало
Европейски избори
Новини
Събития
Текущи покани
Програми
Услуги на центъра
Въпроси
Контакт
Библиотека
Фотогалерия
Архив на новините
Видео
Аудио
Мисия възможна!
План "Юнкер"
Обща информация Обща информация
Новини
Медии
Инф. материали
Полезни връзки
Анкета
Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение! Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение!
Последни новини
Партньори
ГТТП - Приемна структура ГТТП - Приемна структура
Дарик Радио Габрово - медиен партньор Дарик Радио Габрово - медиен партньор
Вестник Вестник "100 Вести" - медиен партньор
GDPR
Декларацията за поверителност на личните данни на ГТТП
Награди за културно наследство 2010 Печат
12 юли 2010

2Проектът за възстановяване на Колежа на бернардинците в Париж и проектът за музей "Neues" в Берлин са сред спечелилите европейски награди за културно наследство през 2010 г.

Истински "Оскар"-и за опазване на културното наследство, тези награди отличават най-добрите инициативи за развитие и опазване на паметници, ландшафти и произведения на изкуството.
Тази година церемонията по връчване на наградите се състоя във великолепната църква "Света Ирина" в Истанбул. Конкурираха се 140 проекта от 26 държави. Отличени бяха 29 проекта, като 6 от тях получиха голямата награда на журито, придружена от чек за 10 000 евро.
Проектът за възстановяване на Колежа на бернардинците в Париж е сред лауреатите: проведените възстановителни работи върнаха цялото великолепие на тази сграда от XIII век, пренебрегвана в течение на повече от 200 години.
Европейските награди за културно наследство се организират от 2002 г. от програмата de en fr на Европейската комисия за културно многообразие и от фондацията "Europa Nostra en fr ", представляваща над 400 организации, работещи за опазването на културното наследство и ландшафтите в Европа.
Наградите са в четири области: опазване, изследвания, образование и изключителен принос на отделен човек или група. Датският режисьор Нилс Вест получи награда на журито за своите документални филми за богатството на европейската архитектура.
"Всички тези усилия допринасят Европа да се превърне в място, където е приятно да се живее, без да споменаваме, че те създават работни места, привличат туристи и са част от устойчивото развитие", заяви европейският комисар по култура Андрула Василиу. Такъв например е случаят с римския театър в Картахена, Испания, който е изцяло интегриран в града след възстановяването си и се обогати с музей, представящ предметите, открити по време на разкопките.

Изданието на конкурса за 2011 г. вече зaпочна: кандидатури се подават до 1 октомври 2010 г.

Награда за културно наследство   
Списък на лауреатите за 2010 г.   

Източник: Европейска комисия

 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside