Начало arrow Архив на новините arrow Юли 2010 arrow Преосмисляне на професионалното обучение  
EUROPE DIRECT
Начало
Европейски избори
Новини
Събития
Текущи покани
Програми
Услуги на центъра
Въпроси
Контакт
Библиотека
Фотогалерия
Архив на новините
Видео
Аудио
Мисия възможна!
План "Юнкер"
Обща информация Обща информация
Новини
Медии
Инф. материали
Полезни връзки
Анкета
Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение! Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение!
Последни новини
Партньори
ГТТП - Приемна структура ГТТП - Приемна структура
Дарик Радио Габрово - медиен партньор Дарик Радио Габрово - медиен партньор
Вестник Вестник "100 Вести" - медиен партньор
GDPR
Декларацията за поверителност на личните данни на ГТТП
Преосмисляне на професионалното обучение Печат
12 юли 2010

На 16 юни Комисията представи план  de en fr за привличане на повече ученици в техникумите и другите професионални училища в Европа и подобряване качеството на предлаганото обучение.

Планът ще бъде обсъден от европейските министри на срещата им с работодатели и синдикати през декември, на която ще се приеме 10-годишна програма за професионалното обучение.
Предложенията са основани на новата стратегия на ЕС за стимулиране на икономическия растеж и повишаване на заетостта през идното десетилетие. Една от основните цели на стратегията "Европа 2020 de en fr" е повишаване на нивото на образованието, за да се отговори на търсенето на нови и по-високо квалифицирани умения.
Трудовият пазар на ЕС се променя бързо в резултат на глобализацията, развитието на технологиите, глобалното затопляне и недостига на ресурси. За Европа обаче е трудно да върви в крак с промените, главно поради факта, че много от работниците не разполагат с необходимия опит.
Днес дори и най-обикновените длъжности изискват значителни познания. Същевременно близо една трета от хората в трудоспособна възраст (25-64 г.) в Европа са неквалифицирани или с ниска квалификация - значително по-голям брой, отколкото в САЩ, Канада, Япония и Южна Корея.
Европейските работодатели отдавна се оплакват от липсата на достатъчно квалифицирани работници. Въпреки повишаването на безработицата по време на рецесията, все още има недостиг на висококвалифицирана работна ръка, а икономическата криза само подчерта необходимостта от професионални умения. Проблемът е още по-сериозен, тъй като от работната сила на Съюза се очаква да стане и по-продуктивна, за да се компенсира нарастващия брой пенсионери.
Комисарят по образованието Андрула Василиу заяви, че Европа трябва да "промени имиджа" на професионалното обучение и да го направи "по-адекватно за настоящата действителност".
В плана се описват начини за гарантиране на възможност за всеки да се обучава по всяко време от своя живот, както и да придобие опит в чужбина като част от своето професионално обучение. Предложени са мерки за насърчаване на творчеството и предприемачеството и за приобщаване на напусналите преждевременно училище, безработните, мигрантите и хората с увреждания.
В професионалното обучение се поставя акцент върху практическите знания и умения, а не върху теоретичните знания. То привлича хората, които предпочитат да научат занаят или да придобият дадено умение, вместо да следват академично образование, например в университет.
Страните от ЕС имат различни системи за професионално образование. Нивата на участие се различават значително, но като цяло те са по-високи отколкото в конкурентните икономики.

Повече за професионалното образование и обучение   de en fr 

Европейска фондация за обучение   

Европейски център за развитие на професионалното обучение   

Източник: Европейска комисия

 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside